AcasăEconomieDe ce americanii l-au debarcat pe șeful Băncii Mondiale

De ce americanii l-au debarcat pe șeful Băncii Mondiale

David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale (BM), demisionează surprinzător, cu aproape un an înainte de încheierea mandatului.

Deși nu a precizat motivele, spunând într-un comunicat că „după ce s-a gândit serios a decis să exploreze noi provocări”, Malpass, al treisprezecelea președinte al băncii multilaterale de dezvoltare, numit pentru cinci ani în aprilie 2019 de fostul preşedinte Donald Trump, a intrat în conflict cu Casa Albă pentru că nu și-a exprimat susținerea în lupta împotriva schimbărilor climatice.

A fost recent sub tirul criticilor, fiind acuzat de fostul vicepreședinte american Al Gore că este “un sceptic în materie de climă”, potrivit AFP,  și că nu a reușit să crească finanțarea proiectelor climatice în țările în curs de dezvoltare.

La o masă rotundă organizată de New York Times, Malpass a refuzat de trei ori să spună dacă recunoaște rolul combustibililor fosili în încălzirea globală.”Nu sunt un om de știință”, a spus el în cele din urmă, sub presiunea publicului.

Guvernul SUA selectează şeful Băncii Mondiale, în timp ce liderii europeni aleg directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Organizațiile de mediu au salutat plecarea lui Malpass. „Sub conducerea lui David Malpass, Banca Mondială a pierdut timp prețios în lupta împotriva schimbărilor climatice. Nu numai că nu a reușit să oprească acțiunile care alimentează haosul și nedreptatea climatică, dar a făcut presiuni pentru politici favorabile Wall Street care contravin interesului public”, a scris Friends of the Earth pe Twitter.

“Îi mulțumesc lui David Malpass pentru serviciile sale în calitate de președinte al Băncii Mondiale și pentru angajamentul său de a asigura o tranziție fără probleme”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

Yellen a precizat că Statele Unite vor nominaliza curând un înlocuitor pentru Malpass şi aşteaptă cu interes ca Board-ul Băncii Mondiale să realizeze „un proces de nominalizare transparent, rapid şi bazat pe merite” pentru viitorul preşedinte al instituției.

Înființată în 1944, Banca Mondială are în prezent 189 de state membre și peste 10.000 de angajați în întreaga lume.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.247 afisari

7 COMENTARII

  1. Titlu scremut de un analfabet functional. Si un text parca scremut de google translate…. jenant, ca tot antinattionalul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger