AcasăEconomieDavos: absențe, elitism și ipocrizie

Davos: absențe, elitism și ipocrizie

În timp ce oamenii obișnuiți se luptă cu criza costului vieții, Olaf Scholz este singurul lider al G-7 care va participa săptămâna viitoare la summitul anual al Forumului Economic Mondial de la Davos, cancelarul german urmând să ia cuvântul pe scena principală pentru a doua oară de la preluarea mandatului în 2021.

Nu este pentru prima dată când la summit participă puțin lideri din puternica uniune politică,precizează CNBC. În ultimul deceniu, uneori doar doi sau trei au ajuns în pitoreasca stațiune montană elvețiană, iar în 2017 doar Theresa May din Marea Britanie și-a făcut apariția – deși l-a atras pe președintele chinez Xi Jinping. Motivele absenței lor implică adesea probleme mai presante abordate acasă.

Dar marchează un declin față de anii mai recenți. Recordul a fost înregistrat în 2018, când au participat șase dintre cei șapte. Printre aceștia s-a numărat și fostul lider american Donald Trump, care a participat de două ori în timpul singurului său mandat, spre deosebire de predecesorul său Barack Obama, care nu a participat niciodată.

Summitul din 2023, care reprezintă o revenire la tradiție după doi ani de perturbări cauzate de pandemie, va fi totuși plin de nume de profil înalt din lumea afacerilor și a finanțelor, mediul academic și societatea civilă.

În perioada 16-20 ianuarie, sub sloganul „Cooperare într-o lume fragmentată”, printre participanții și vorbitorii principali se numără președintele sud-african Cyril Ramaphosa, fostul secretar de stat american Henry Kissinger, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus, și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

În timp ce omologii lui Scholz din G-7 vor avea cu toții propriile motive pentru absența lor, politicienii sunt în mod inevitabil atenți să fie văzuți „frecventați de o elită financiară globală”, a declarat Ed Owen, fost consilier politic și fondator al companiei de consultanță The Story Network. „Mă aștept să fie vorba în parte de riscuri de reputație, având în vedere situația actuală, de a se bucura de viața de lux la Davos”, a spus el.

În raportul anual de risc întocmit de WEF înainte de summit, criza costului vieții a fost considerată cea mai mare amenințare la adresa lumii actuale, subliniind impactul crizei energetice, al penuriei de alimente și al creșterii prețurilor asupra celor mai vulnerabili.

Davos a devenit din ce în ce mai mult subiectul criticilor, unii acuzându-i pe participanți de elitism și ipocrizie – de exemplu, pentru că sosesc cu avioane private pentru a discuta despre schimbările climatice.

În 2019, istoricul olandez Rutger Bregman i-a acuzat pe mulți dintre colegii săi de participare că nu plătesc o cotă echitabilă de impozite, în timp ce vorbesc despre „participare, justiție, egalitate și transparență”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
965 afisari

2 COMENTARII

  1. Colaborare intr-o lume fragmentata se refera la situatia WEF in lume. Ultima lor opera de arta a fost criza covid si vaccinarea pentru covid. Aceleasi probleme si solutii in multe colturi ale lumii sub influenta globalistilor WEF, OMS, ONU. Ce a iesit a fost un dezastru. O alta initiativa a grupului este agenda verde. Adica inapoi in epoca de piatra. Multi sant impotriva WEF, chiar si in unele guverne se spune deschis ca cine este in guvern nu poate fi si in WEF. Se incearca o reabilitare si mentinere a influentei, dar nu prin colaborare. Anul asta printre participanti sant si fortele de ordine, cel putin americane: FBI si CIA. Cenzura si forta inlocuiesc colaborarea

  2. Acolo, la Davos, intre cei mai mari criminali si ipocriti bogatasi ai lumii, fiecare e pe felia lui, aia numai se spioneaza si se masoara din ochi intre ei, iar daca careva miroase ceva sange, ca rechinii, trimit mai tarziu si ceva echipe speciale de mercenari, sa ii faca un micut accident aviatic, cum a fost cu miliardarul ala de romanas, pe numele de Petrescu, pe care l-au dat jos cu elicopterul personal, in Italia, acum ceva timp !! Lumea devine pe zi ce trece un loc tot mai periculos, asa ca ne intalnim dupa WW3 nuclear, prin 2032, ca in filmele cu Mad Max, iar atunci cel mai bu, sau cel mai ne-bun sa castige 🙂 Ha ha ha 🙂 Bai Klaus Schwabb, bai bosorog nazist imputit, pe tine cum de nu te prinde viruselul chinezesc micut, jucaus si invizibil, pe altii da, dar pe tine te tot evita, cum vine asta ? Ha ha ha 🙂 Vezi ca daca mai makani mult pe acolo, cica rusnacul ala salbatic de la kremlin o sa va trimita data viitoare la Davos si niste nucleare tactice, sa va afume odata, si bine de tot, ca meritati 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger