AcasăEconomieDatoria SUA a ajuns la aproape 33 trilioane de dolari. Dar nu...

Datoria SUA a ajuns la aproape 33 trilioane de dolari. Dar nu toate datoriile sunt rele

Unii susțin că serviciul datoriei la o rată ridicată a dobânzii poate stimula de fapt economia

Datoria Americii înseamnă că guvernul a cheltuit mai mulți bani decât a luat și trebuie să se împrumute pentru a compensa diferența.

Cu toate acestea, „datoria are multe scopuri utile”, susține Kris Mitchener, profesor de economie la Leavey School of Business de la Universitatea Santa Clara. „Datoria publică a fost întotdeauna folosită pentru situații de urgență. Este mai ușor să finanțezi prin împrumut decât să împovărezi generația actuală cu taxe și impozite.”

Potrivit CNBC, datoria SUA a crescut cu peste 89% de la începutul pandemiei. Mulți economiști de top nu și-au făcut griji.

Dar cea mai gravă urgență de sănătate publică a trecut, iar accentul se pune  acum  pe modul în care datoria în continuă expansiune poate fi dăunătoare economiei.

„Există utilizări bune ale datoriei și există utilizări rele ale datoriei”, a declarat William Gale, economist și membru senior la Brookings Institution.

„Preocuparea nu este dacă datoria națională ar trebui folosită vreodată”, spune Michael Peterson, președinte și CEO al Fundației Peter G. Peterson. „Ar trebui să fie modul în care banii sunt folosiți și cât de mult sunt folosiți. Și, din păcate, îi folosim pentru zilele ploioase și zilele însorite chiar acum.”

Analiștii  măsoară severitatea datoriei unei națiuni pe baza raportului datorie-PIB. Datoria SUA deținută de public este de aproape 100%. Comitetul pentru Dezvoltare Economică al Conference Board spune că un raport responsabil al datoriei în PIB pentru o țară de dimensiunea SUA ar fi de 70%.

„Datoria vă ajută economia, deoarece puteți lua inițiative mari, cum ar fi infrastructura”, a declarat Lori Esposito-Murray, președintele Comitetului pentru Dezvoltare Economică al Consiliului Conferinței. „Factorii de decizie ar  putea face față unor crize precum pandemia, dar trebuie să fie atenți unde este ponderea datoriei  în PIB, deoarece acesta este într-adevăr indicatorul de stabilitate dacă poți plăti efectiv această datorie sau dacă înclini balanța”.

Serviciul datoriei poate deveni dificil atunci când ratele dobânzilor sunt mai mari. Rezerva Federală le-a majorat din martie 2022 cu scopul de a încetini activitatea economică.

Dar unii susțin că serviciul datoriei la o rată ridicată a dobânzii poate stimula de fapt economia.

„Fed împinge ratele dobânzilor în sus și acest lucru alimentează sute și sute de miliarde de dolari în venituri suplimentare deținătorilor de obligațiuni”, precizează Stephanie Kelton, profesor de economie la Universitatea Stony Brook. „Deci, oamenii care dețin obligațiuni guvernamentale, plătind rate mai mari ale dobânzii, obțin un câștig uriaș sub formă de venituri din dobânzi și aceste venituri pot fi cheltuite la fel ca orice altă formă de venit”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.208 afisari

11 COMENTARII

  1. „Fed împinge ratele dobânzilor în sus ”
    nu este decat un enuntz reformulat,
    am mai auzit:
    ” cine nu este cu noi este impotriva noastra! „

  2. Oare vor mai imprumuta de la China cateva zeci de miliarde?
    China le va mai acorda imprumuturi?

    Doua intrebari care ar trebui puse.
    Ultima oara, fara imprumuturile de la China, SUA ar fi clacat.

    • Nu numai China. Aveau peste 500 de miliarde datorie către Rusia înainte de pornirea conflictului cu Ucraina….

  3. In mai era de 32, in septembrie a ajuns la 33!
    Si la mai mare, falitilor! Armageddon-ul e aproape!

  4. „SUA a ajuns la aproape 33 trilioane de dolari. Dar nu toate datoriile sunt rele”. Ce exprimare de „cacao” Toate datoriile sunt rele ,poți spune poate că unele sunt necesare și altele nu caci nu le faci doar să te lauzi cu ele. Ce să înțelegi din articol , că Jacotă „dă limbi catifelate licuriciului” dar totuși încearcă să nu se facă iremediabil de „cacao” în fața cititorilor (oricum aceștia știu cu cine au de-a face) . În rest articolul acesta plus cel cu „prăbușita ”Chină arată clar că se aruncă fumigene dirijate. Timpul oricum nu iartă indiferent de materialul de lustruit și lustruitor.

  5. Si daca cei care detin titlurile de stat emise de SUA vor cere banii pe ele? De exemplu China.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger