Directorul general al Dacia România a dezvăluit că face presiuni de 2 ani asupra Guvernului pentru a suprataxa sărăcia din țara noastră. Mai exact, acesta cere taxe mai mari pentru cei care dețin mașini mai vechi de 20 de ani, argumentând că numărul acestora a crescut din 2023 până în 2024 de la 33%, la 35%. Cel mai probabil, acest cântat în struna politicilor Comisiei Europene vine să întărească și să justifice o suprataxare care este deja legiferată pentru astfel de mașini și care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026.
Directorul Dacia România cere pedepsirea românilor care nu își permit, din cauza sărăciei, să-și cumpere mașini noi și circulă cu autoturisme mai vechi de 20 de ani, afectând, astfel, afacerile companiei. Acesta a solicitat Guvernului să aplice taxe mai mari pentru asemenea vehicule, pentru a descuraja achiziția și păstrarea lor, în condițiile în care ponderea lor a crescut de la 32% în 2023, la 35% în 2024.
„Avem un studiu făcut cu Price Waterhouse Coopers de aproape 2 ani, pe care îl actualizăm în fiecare an în speranța că în discuțiile cu guvernanții o să găsim înțelegere. Noi recomandăm, de fapt, o taxare a achiziției și a deținerii de mașină veche, poluantă. O astfel de măsură respectă 100% legile europene și există în multe țări lucruri asemănătoare. Singurul lucru care ne lipsește, de altminteri, recunoscut și de minister, este decizia politică. Pentru că aici e o decizie politică, nu e una matematică. Politica zice să mai vedem, că e o taxă în plus. Nici măcar nu am ajuns să discutăm cuantumul”, a declarat Mihai Bordeanu, directorul general al Dacia. Acesta a arătat că, deși Programul Rabla este un stimulent pentru achiziția de mașini noi, se continuă achiziția nefiscalizată de mașini vechi. Potrivit datelor oficiale, la finalul anului 2024, în România existau 3,037 milioane de euro autoturisme cu o vechime de peste 20 de ani.
Fenomen european
Tendința de învechire a parcului auto se manifestă pe întreg teritoriul UE, România nefiind nicidecum pe primul loc la numărul de ”rable”. Fenomenul este unul a sărăciei generalizate, care a lovit, chiar dacă în proporții diferite, aproape toate statele UE, pe fondul politicilor dezastruoase ale Comisiei Europene.
Green Deal-ul a afectat nu numai calitatea și performanțele mașinilor, ci mai toate produsele fabricate cu noile condiții ”verzi” impuse de la vârf. Când peste Green Deal s-au suprapus și sancțiunile împotriva Federației Ruse, materializate prin refuzul de a mai importa materii prime, gaze și petrol ieftine, totul s-a prăbușit, iar spectrul sărăciei s-a întins precum o pecingine peste întreaga Europă. Pe acest fond, din ce în ce mai puțini și-au mai permis achiziționarea de autoturisme noi, astfel că șoselele UE sunt acum dominate de modele vechi, dar solide. Un alt aspect important, care a cântărit și el în decizia de păstrare a mașinilor vechi, este și abuzul de electronică pe vehiculele noi, care, cumulat cu viteza nepermisă de aruncare pe piață a unor modele insuficient testate, le-a scăzut fiabilitatea, service-urile auto având mari probleme în a le descifra noianul de probleme apărute.
Rupți de realitate
În ce privește România, șefii de la compania Dacia, precum și guvernanții sunt rupți de realitate. În afara oamenilor de afaceri și de bugetarii de lux, ”muritorii de rând” efectiv nu își pot permite o mașină nouă. Un amărât de Logan costă circa 14.000 de euro, sumă uriașă pentru marea majoritate a populației, care se chinuie să supraviețuiască de pe o zi pe alta și pentru care este o adevărată problemă atunci când ”pică” ceva la autoturismul familiei. În orice caz, o măsură de suprataxare, care oricum se va aplica de la 1 ianuarie 2026, prin rovinieta diferențiată pe criteriul normei de poluare, nu va duce decât la scăderea numărului de autoturisme de pe șosele, și nicidecum la o creștere a vânzărilor Dacia, așa cum speră oficialii companiei.
dacia sa falimenteze
vand strainilor la preturi care real sunt si mai mari pentru romani
dacia nu mai este nationala ci antiromaneasca
Daca romanii vor fi fortati sa-si duca vechile masini la RABLA, atunci sa cumpere numai masini germane, japoneze, etc, numai cazane Dacia si Renault sa nu cumpere, pentru a le-o trage peste bot spurcatilor !
dacia nu mai este a romanilor
14000 o tinichea Logan?
„Directorul Dacia România cere pedepsirea românilor care nu își permit, din cauza sărăciei, să-și cumpere mașini noi și circulă cu autoturisme mai vechi de 20 de ani, afectând, astfel, afacerile companiei. ”
„Exemplu de calcul reprezentativ pentru un autovehicul Dacia Bigster Journey Hybrid 155, în valoare de 140 933 lei, cu 27.93% avans (39 367 lei),1 395 lei rată …
27.900,00 EUR”
Normal ca lui dom’ derectore i-ar conveni ca toti rumunii sa cumpere autovehicule Dacia noi noutze la preturile pe care le practica in 2025. Numai ca rumunii nu sunt chiar asa de prosti precum ii crede directore si se orienteaza catre alte marci cu preturi mai de bun simtz.
DACIA = Dacă Ai Cap Ia Alta! Traducere liberă.
Dacia nu are drept de legiferare . Guvernul sa asigure romanilor un nivel de trai care sa le permită să aibă mașini mai noi de zece ani nu sa blocheze salariile și pensiile iar cei ce dorm în parlament sa beneficieze de bani cu grămadă și de pensii speciale.
Câți români nu au un venit de 14000 euro pe an? Am vrut democrație tocmai pentru a putea să fim liberi să ne cheltuim banii pe ce dorim și pe ce i se potrivește fiecăruia. Nu mai vrem taxe căci eu personal când văd fluturașul de salariu intru in depresie. Iar din ce rămâne mai dam TVA la ce cheltuim.
Că sa vedeți cine conduce România…
Pai bai plasticarilor așa vreți să creșteți vânzările?
Noi suntem CO2ul ce vor să-l aducă la zero! Scopul e limitarea mișcării nu salvarea pământului. Toate mașinile noi vin cu geofencing și alte tehnologii legiferare de UE pe care Ceașcă nici nu le visa! Mașinile vechi nu le pot controla, deci, ori sclavi ori pa mașină, de preferat sa ne tăiem venele că de fapt acolo bat ei!
Când o sa fie salariu în România min 2000e vorbim!
produsele dacia sunt atat de slabe incat nici macar cu modele mai vechi de 20 de ani nu sunt in stare sa concureze