Oficialitățile americane au lăsat prudența deoparte și au ieșit în față, devoalându-și susținerea și presiunile făcute asupra României, care, iată, este obligată să finanțeze un proiect fără viitor. Evenimentele s-au succedat cu rapiditate, astfel că Burduja a băgat la înaintare un secretar de stat de prin Hunedoara, ca să semneze pentru împrumutul de la Nuclearelectrica, pe care nimeni nu voia să și-l asume. Imediat, la un forum româno-american, atât Marcel Ciolacu, cât și ministrul Energiei din SUA s-au grăbit să salute cu entuziasm finanțarea de către țara noastră a cercetărilor firmei private NuScale.
Deși atenționat pe toate căile că ceva e foarte putred în afacerea Nuclearelectrica-NuScale, premierul Marcel Ciolacu și-a dat binecuvântarea, astfel că banii României merg la o firmă privată americană. Detașarea și dezinvoltura lui Sebastian Burduja în susținerea cu încrâncenare a finanțării firmei NuScale, fără bază legală, este acum explicabilă.
Omul nu e singur, pentru că în spatele său s-au poziționat, mai nou, și prim-ministrul, precum și oficialitățile americane, care au renunțat la orice discreție în această chestiune. Pentru că nimeni din Ministerul Energiei nu voia să semneze hotărârea AGA Nuclearelectrica de a acorda un împrumut de 243 milioane de dolari pentru finanțarea cercetărilor și studiilor NuScale, documentul a tot fost amânat. În final, însă, Burduja a găsit un om de sacrificiu, pe secretarul de stat Casian Nițulescu, singurul dispus să-și asume răspunderea penală atunci când buba se va sparge. Conștient, oarecum, că este ceva foarte dubios în această afacere, Casian Nițulescu a ținut să precizeze, înainte de a semna în ședința AGA, că mandatul de vot se întemeiază pe documentele transmise de societatea Nuclearelectrica. Ori era o încercare penibilă de a-și obține circumstanțe atenuante, ori habar nu a avut ce a semnat.
Aplauze din SUA
Forumul de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă a fost ales pentru semnarea Fazei a II-a a studiilor de inginerie specifice amplasamentului pentru proiectul reactoarelor modulare mici de la Doiceşti. ”Compania americană NuScale Power şi SNN din România au convenit să colaboreze în vederea implementării tehnologiei NuScale la o centrală de cărbune ieşită din uz. Această sursă fără emisii de carbon va contribui la eliminarea treptată a activelor pe cărbune din România şi o va poziţiona drept un potenţial centru al lanţului de distribuţie SMR”, a declarat Jennifer Granholm, secretar al Energiei SUA.
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu, prezent la Forum, a ridicat în slăvi reactoarele nucleare modulare, arătând că acestea sunt genul de investiție majoră care poate schimba lumea. ”Salut faptul că acest forum este chiar gazda semnării parteneriatului dintre Nuclearelectrica cu NuScale și Fluor, ambele companii americane, pentru intrarea în etapa studiului de fezabilitate. Ne poziționează între primele state ale lumii care vor avea această tehnologie. Este și cel mai avansat proiect prin care o fostă termocentrală pe cărbune este transformată într-o centrală nuclearo-electrică modernă care va produce în bandă, cu emisii zero de dioxid de carbon”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Pentru ce plătim?
Valoarea estimată a serviciilor din contractul FEED Faza 2 este de 156,3 milioane dolari, dar aceasta poate crește în funcție de costuri și de orele de muncă efectiv prestate de companiile americane. În această fază intră și studiul de fezabilitate, care, în mod normal, nu ar trebui să însemne mai mult de câteva sute de mii de dolari. Cu restul de bani se vor face studii de inginerie și proiectare, adică Nuclearelectrica va continua să finanțeze NuScale, în condițiile în care autoritățile din SUA au renunțat la proiect, pe motiv că era nesustenabil economic. La costurile de 9 miliarde de dolari pentru 460 MWh, cu cercetările nefinalizate însă, reactoarele modulare nu se vor putea amortiza niciodată, mai ales că prețul energiei produse va fi excesiv de mare. Marea întrebare rămâne ce fel de parteneriat are România cu NuScale, în condițiile în care finanțează o companie privată din SUA, fără să se asigure că banii investiți se vor converti măcar în acțiuni.