AcasăEconomieDacă Apple pierde în fața Chinei, așa va pierde și Occidentul

Dacă Apple pierde în fața Chinei, așa va pierde și Occidentul

Cota de piață a companiei din Silicon Valley scade acum, iar rivalii chinezi sunt în creștere rapidă

A trecut mult timp de când Occidentul nu a mai dominat piețele mondiale. Pierde teren în domeniul bunurilor de consum, precum și în domeniul financiar și al transporturilor. Dacă adunăm toate acestea, nu ne mai așteptăm ca SUA și Uniunea Europeană să controleze majoritatea industriilor competitive.

Cu toate acestea, analiștii și economiștii susțineau un jucător pe care toată lumea ar fi trebuit să se bazeze: Apple. Orice s-ar fi întâmplat, nimic nu ar fi putut să doboare iPhone-ul său de succes mondial – fără îndoială cel mai profitabil produs din lume – de pe locul său bine asigurat. Dar, supriză,  cota Apple scade acum, iar rivalii  chinezi sunt în creștere rapidă.

Potrivit cifrelor publicate luni, compania din Silicon Valley nu mai este cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, după o scădere abruptă a vânzărilor în primul trimestru. Apple a ocupat până acum doar 17% din piață în acest an, față de 20% pentru Samsung.

Trecutul nu asigură viitorul

Cu toate acestea, forța producătorilor din China atrage mai mult atenția, notează The Spectator. Xiaomi, principala marcă națională a țării, ocupă locul al treilea, cu aproape 15%, nu departe de Apple, iar Huawei, care a revenit puternic în afaceri, a înregistrat de asemenea vânzări importante.

În condițiile în care Beijingul  a luat măsuri drastice în ceea ce privește accesul Apple la uriașa piață chineză (ceea ce nu este deloc surprinzător, având în vedere protecționismul administrației Biden), acest lucru va continua și în restul acestui an și în anii următori.

În ultimii 20 de ani, Apple a deținut piața smartphone-urilor high-end, iar Samsung, care utilizează software-ul Google, s-a clasat pe locul al doilea. Însă trecutul nu asigură viitorul: ascensiunea tehnologică a Chinei este o imagine a ceea ce se întâmplă deja în multe alte industrii.

În sectorul vehiculelor electrice, China este în prezent cel mai mare exporator din lume. Xiaomi, cu modelul SU7, devine rapid un nume cunoscut în lumea EV-urilor. Avionul de pasageri Comac C919 fabricat în China este deja operațional și va reprezenta o amenințare pentru  o companie Boeing afectată de incidente și investigații privind siguranța. Forțate de interdicțiile americane, firmele chineze încep să-și producă proprii semiconductori.

China se transformă dintr-un furnizor al companiilor occidentale într-un concurent direct

În realitate, China se transformă dintr-un furnizor al companiilor occidentale într-un concurent direct. Zilele în care aceste companii puteau folosi componente chinezești ieftine pentru a-și reduce costurile și a-și mări marjele de profit au trecut de mult.

În schimb, confruntă cu o concurență din ce în ce mai brutală din partea unor rivali chinezi agresivi și bine gestionați, care se îndreaptă acum spre principalele piețe de consum. Chiar și puternicul Apple s-ar putea să nu fie suficient de puternic pentru a rezista atacului. Dacă Apple pierde războiul economic cu China, la fel va face și Occidentul – iar în acest moment perspectivele sale nu arată bine.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
518 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger