AcasăEconomieCutremur pe piața operatorilor de telefonie mobilă. Se micșorează concurența

Cutremur pe piața operatorilor de telefonie mobilă. Se micșorează concurența

Îngrijorări reale la Consiliul Concurenței. Vânzarea pe bucăți a Telekom afectează piața

După ce a anunțat, în decembrie, că analizează preluarea Telekom Romania Mobile Communications S.A de către Vodafone România S.A. și a unor active Telekom de către Digi România S.A., Consiliul Concurenței a revenit acum cu mai multe îngrijorări legate de afectarea pieței în urma acestor tranzacții. Îngrijorările oficiale ale Consiliului trebuie urmate de o seamă de angajamente ale celor doi operatori, prin care să se diminueze impactul asupra mediului concurențial.

În momentul în care Consiliul Concurenței va aproba tranzacția, abonații companiei Telekom vor deveni, automat, clienții Vodafone, dat fiind că Digi România nu a vrut decât ”bucăți” din această companie.

Mai exact, Digi intenționează să preia unele active ale Telekom: drepturile de utilizare a unor frecvențe radio, o parte din turnurile, infrastructura și echipamentele acestora, precum și întreaga activitate de furnizare de servicii de telefonie mobilă prepaid, iar Vodafone România S.A. intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications S.A. Până atunci, însă, Consiliul Concurenței a formulat, oficial, opt îngrijorări referitoare la tranzacțiile prin care Vodafone România S.A. intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications S.A., iar Digi România S.A. ar prelua anumite active ale aceleiași companii. Ca urmare, cele două companii implicate în aceste operațiuni trebuie să transmită autorității de concurență propuneri de angajamente menite să înlăture îngrijorările identificate în ceea ce privește impactul asupra mediului concurențial.

Propunerile de angajamente vor fi evaluate și vor fi supuse consultării publice pe site-ul instituției, a transmis Consiliul Concurenței. „Este esențial ca, în urma acestor tranzacții, calitatea serviciilor oferite consumatorilor să nu scadă, ci dimpotrivă, să se îmbunătățească. Vrem să ne asigurăm că rețelele vor funcționa la standarde înalte, că acoperirea și viteza serviciilor vor rămâne competitive și că planurile de investiții în infrastructură vor continua, astfel încât utilizatorii să beneficieze de servicii mai bune pe termen lung. Evaluăm toate efectele asupra concurenței și colaborăm cu ANCOM, dar vrem să aflăm și punctele de vedere ale celor afectați”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Prețul și calitatea serviciilor

Îngrijorările rezultate în urma analizei efectuate de autoritatea de concurență vizează, printre altele, condițiile de preț și impactul asupra calității anumitor servicii oferite clienților. Astfel, cele două tranzacții ar putea afecta negativ calitatea serviciilor de internet mobil, din punctul de vedere al vitezei medii de descărcare a datelor și există îngrijorarea că resursele de spectru pe care cele două companii ar urma să le dețină ar putea să nu fie utilizate integral. De asemenea, ar putea fi afectat accesul companiei Orange România SA la servicii de colocare pe site-urile de telecomunicații mobile ale Telekom Romania Mobile Communications S.A. În plus, tranzacțiile ar avea impact negativ pe piața de gros a serviciilor de acces și originare de apeluri în rețele mobile din România, în urma posibilei dispariții Telekom ca furnizor de astfel de servicii, susține Consiliul Concurenței. Acest aspect, legat de lipsa unei alternative viabile din partea Digi, ar putea duce la înrăutățirea ofertelor de acces pentru operatorii virtuali mobili (MVNO).

Cartelele de telefon, în aer

O altă îngrijorare a autorității de concurență se referă la faptul că ar putea fi afectată disponibilitatea serviciilor de telefonie mobilă pre-paid pentru clienții Telekom preluați de Digi România, pentru că există riscul ca aceasta să ofere aceste servicii pentru o perioadă foarte scurtă, în condiții de calitate și de preț mai slabe, pentru ca, apoi, compania să renunțe la furnizarea lor. Totodată, potrivit Consiliului Concurenței, tranzacția prin care Vodafone România S.A. intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications S.A. ar putea afecta condițiile de preț de care vor beneficia clienții post-paid persoane fizice ai Telekom ce vor fi preluați și condițiile de preț ale serviciilor machine-to- machine (M2M) furnizate de către Telekom Mobile Romania Communications S.A.. Suplimentar, ar putea fi afectate și condițiile comerciale în care Telekom va furniza către Veridian Systems SRL servicii de hosting în temeiul contractului încheiat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
12.653 afisari

4 COMENTARII

  1. Pai, dacă există atâtea îngrijorări (vai), atunci halt și aufwiedersehen. Să nu cumva îngrijorarea să fie…interesată, oarecum…, ca doar suntem în țara lui parandarat.

  2. Dacă Consiliul Concurenței aprobă vânzarea, aceasta ar trebui să vină la pachet și cu desființarea instituției.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger