Cauta

Cutremur în agricultură. Vânzări în masă ale fermelor românești

Fermierii români, împinși spre faliment. 80% dintre ei vor dispărea

Seceta din ultimii ani, invazia cerealelor din Ucraina și absența unui sprijin real din partea Guvernului i-au adus pe fermierii români în faliment. Astfel, tot mai mulți au început să-și vândă pământurile și afacerile, iar străinii așteaptă la cotitură, ne spun reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. Mai mult, România a raportat producții umflate la Bruxelles, în condiții de calamitate în Sudul și Estul țării, astfel că nici pe ajutoare europene nu se mai pot baza.

România a mințit cu nerușinare la Bruxelles, raportând producții record la toate cerealele, în condițiile unor recolte extrem de slabe. Culmea este că raportările României au scăzut și mai mult prețurile cerealelor la nivel european, așa-zisele recorduri venind peste invazia cerealelor ucrainene.

”Am intrat în posesia producțiilor raportate de România la Bruxelles pentru 2023 și vreau să spun că deținem recordul european în ceea ce înseamnă producțiile de grâu, porumb, orz, rapiță și floarea soarelui. La grâu am raportat cu 3 milioane de tone în plus față de cât s-a realizat (10,2 milioane de tone și s-au făcut puțin peste 7 milioane de tone). Recordul mondial îl deținem la orz, unde, de pe 150.000 de ha cultivate am obținut, fictiv, vreo 2 milioane de tone. La floarea soarelui, dacă media pe țară se duce undeva la 1.000 kg pe hectar, ei au raportat 2.700 kg pe hectar, iar la rapiță, unde media a fost de 2.200-2.300 kg la ha, s-a raportat o medie de 4.200 kg la ha. Eu am primit un telefon de la Bruxelles și mi s-a spus că au rămas ăia de acolo blocați când au venit cifrele din România. Pentru cine vrea să se convingă că raportările sunt false, să ia datele de export de la INS și consumul României și o să vadă că rămân câteva milioane de tone în aer, că nu sunt pe nicăieri. Se întrebau și cei de la Bruxelles ce au vrut autoritățile din România să facă cu aceste raportări”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Acesta ne spune că, în realitate, anul acesta, culturile din Sudul și Estul României au fost compromise de secetă și că, din cauza raportărilor false, România nu va mai putea cere ajutoare pentru calamități de la Bruxelles. În plus, au mai influențat și piața, scăzând prețurile în toată Europa, susțin fermierii.

Efectul Daea

Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, ne spune că raportările false au fost forțate de pe vremea fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, care a cerut direcțiilor agricole să majoreze cifrele. ”Daea, când era ministru, neputând să se despartă de vechile practici comuniste, i-a obligat pe cei de la direcțiile agricole să raporteze mai mult decât s-a făcut. Prima dată au venit ăia de la direcțiile agricole cu producții reale, au fost întorși înapoi și li s-a spus că habar nu au ce este în teritoriu și să iasă în teren ca să vadă că producțiile sunt mult mai mari. S-au întors ăia în birou și au mai pus o cifră, să dubleze producția, dar li s-a spus de la minister că nici aia nu este producție și atunci au triplat cifrele. Anul acesta, deși s-a schimbat ministrul, cei de la direcțiile agricole au rămas în priză cu indicațiile prețioase ale lui Daea și au raportat la fel. Eu sunt, ca mărime a exploatației agricole, al doilea în județ, dar nu m-a întrebat nimeni ce producție am. De unde au luat ei datele? Nici pe vecinii mei de aici nu i-a întrebat nimeni”, ne-a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

99% din fermieri sunt în pierdere

Reprezentanții LAPAR semnalează că zilnic apar anunțuri de vânzări ale fermelor, în condițiile în care prețurile de achiziție au scăzut la jumătate, inputurile au crescut, producția a fost la jumătate față de una normală. ”La rapiță s-au recuperat doar 50% din cheltuieli, la floarea soarelui, 30%, la grâu, cam 40% din cheltuieli. Acum vine porumbul, acolo unde s-a făcut, la prețurile care sunt acum pe piață, dacă se acoperă 50-55% din costurile de producție. În situația asta, 99% din fermieri sunt în pierdere anul acesta. Este foarte grav și nimeni nu sesizează. Sunt situații dezastruoase. Zilnic primesc telefoane de la fermieri care mă întreabă dacă nu cunosc pe cineva să cumpere. Oamenii sunt disperați, nu mai au nicio speranță, când văd că le merge din ce în ce mai prost”, susține Laurențiu Baciu.

Totul a fost programat

Pe lângă producțiile mici obținute în România anul acesta, la grâu, din păcate, pentru faptul că nu a plouat în timpul acumulării, unul din indicatorii de calitate, greutatea hectolitrică, a fost foarte mic, arată fermierii. ”Iar băieții deștepți au zis că grâul, dacă nu are greutatea de 77, este furajer și au plătit preț și mai mic. 90% din grâul obținut în România anul acesta nu are greutatea hectolitrică, dar este de foarte bună calitate și este folosit pentru panificație. Dar asta a fost o golăneală a traderilor, ca să dea mai puțini bani fermierilor. Unul din traderi mi-a spus că noi habar nu avem că în trei ani de zile 80% dintre fermierii români trebuie să dispară, pentru că sunt cumpărători care deja stau la graniță. Și atunci am înțeles de ce în Portul Constanța prețurile sunt cu 60-70 de euro mai mici decât la Matif, lucru care nu se întâmpla până anul acesta. Au dat băieții de gustul afacerilor din agricultură”, ne-a mai declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Iohannis joacă alba-neagra cu viitorul României
  • Jurnalul securiștilor de la Păltiniș se vinde ca pâinea caldă
  • Mbappe nu uită de PSG
  • FCSB ține cu Real Madrid în finala Ligii Campionilor. De ce?!
  • Producătorii au răbufnit. Hipermarketurile pun adaosuri uriașe
  • Se privatizează industria de armament. Guvernul trece la exproprieri masive
  • O nouă măsură a Guvernului PSD în sprijinul românilor. Amenzile de circulație nu se modifică prin creșterea salariului minim de la 1 iulie 2024
  • Trump devine coșmarul piețelor bursiere?
  • S-a creat precedentul. România, condamnată de CEDO pentru încălcarea drepturilor unui transgender
  • Exit mobile version