AcasăEconomieCutremur în agricultură. Vânzări în masă ale fermelor românești

Cutremur în agricultură. Vânzări în masă ale fermelor românești

Fermierii români, împinși spre faliment. 80% dintre ei vor dispărea

Seceta din ultimii ani, invazia cerealelor din Ucraina și absența unui sprijin real din partea Guvernului i-au adus pe fermierii români în faliment. Astfel, tot mai mulți au început să-și vândă pământurile și afacerile, iar străinii așteaptă la cotitură, ne spun reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. Mai mult, România a raportat producții umflate la Bruxelles, în condiții de calamitate în Sudul și Estul țării, astfel că nici pe ajutoare europene nu se mai pot baza.

România a mințit cu nerușinare la Bruxelles, raportând producții record la toate cerealele, în condițiile unor recolte extrem de slabe. Culmea este că raportările României au scăzut și mai mult prețurile cerealelor la nivel european, așa-zisele recorduri venind peste invazia cerealelor ucrainene.

”Am intrat în posesia producțiilor raportate de România la Bruxelles pentru 2023 și vreau să spun că deținem recordul european în ceea ce înseamnă producțiile de grâu, porumb, orz, rapiță și floarea soarelui. La grâu am raportat cu 3 milioane de tone în plus față de cât s-a realizat (10,2 milioane de tone și s-au făcut puțin peste 7 milioane de tone). Recordul mondial îl deținem la orz, unde, de pe 150.000 de ha cultivate am obținut, fictiv, vreo 2 milioane de tone. La floarea soarelui, dacă media pe țară se duce undeva la 1.000 kg pe hectar, ei au raportat 2.700 kg pe hectar, iar la rapiță, unde media a fost de 2.200-2.300 kg la ha, s-a raportat o medie de 4.200 kg la ha. Eu am primit un telefon de la Bruxelles și mi s-a spus că au rămas ăia de acolo blocați când au venit cifrele din România. Pentru cine vrea să se convingă că raportările sunt false, să ia datele de export de la INS și consumul României și o să vadă că rămân câteva milioane de tone în aer, că nu sunt pe nicăieri. Se întrebau și cei de la Bruxelles ce au vrut autoritățile din România să facă cu aceste raportări”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Acesta ne spune că, în realitate, anul acesta, culturile din Sudul și Estul României au fost compromise de secetă și că, din cauza raportărilor false, România nu va mai putea cere ajutoare pentru calamități de la Bruxelles. În plus, au mai influențat și piața, scăzând prețurile în toată Europa, susțin fermierii.

Efectul Daea

Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, ne spune că raportările false au fost forțate de pe vremea fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, care a cerut direcțiilor agricole să majoreze cifrele. ”Daea, când era ministru, neputând să se despartă de vechile practici comuniste, i-a obligat pe cei de la direcțiile agricole să raporteze mai mult decât s-a făcut. Prima dată au venit ăia de la direcțiile agricole cu producții reale, au fost întorși înapoi și li s-a spus că habar nu au ce este în teritoriu și să iasă în teren ca să vadă că producțiile sunt mult mai mari. S-au întors ăia în birou și au mai pus o cifră, să dubleze producția, dar li s-a spus de la minister că nici aia nu este producție și atunci au triplat cifrele. Anul acesta, deși s-a schimbat ministrul, cei de la direcțiile agricole au rămas în priză cu indicațiile prețioase ale lui Daea și au raportat la fel. Eu sunt, ca mărime a exploatației agricole, al doilea în județ, dar nu m-a întrebat nimeni ce producție am. De unde au luat ei datele? Nici pe vecinii mei de aici nu i-a întrebat nimeni”, ne-a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

99% din fermieri sunt în pierdere

Reprezentanții LAPAR semnalează că zilnic apar anunțuri de vânzări ale fermelor, în condițiile în care prețurile de achiziție au scăzut la jumătate, inputurile au crescut, producția a fost la jumătate față de una normală. ”La rapiță s-au recuperat doar 50% din cheltuieli, la floarea soarelui, 30%, la grâu, cam 40% din cheltuieli. Acum vine porumbul, acolo unde s-a făcut, la prețurile care sunt acum pe piață, dacă se acoperă 50-55% din costurile de producție. În situația asta, 99% din fermieri sunt în pierdere anul acesta. Este foarte grav și nimeni nu sesizează. Sunt situații dezastruoase. Zilnic primesc telefoane de la fermieri care mă întreabă dacă nu cunosc pe cineva să cumpere. Oamenii sunt disperați, nu mai au nicio speranță, când văd că le merge din ce în ce mai prost”, susține Laurențiu Baciu.

Totul a fost programat

Pe lângă producțiile mici obținute în România anul acesta, la grâu, din păcate, pentru faptul că nu a plouat în timpul acumulării, unul din indicatorii de calitate, greutatea hectolitrică, a fost foarte mic, arată fermierii. ”Iar băieții deștepți au zis că grâul, dacă nu are greutatea de 77, este furajer și au plătit preț și mai mic. 90% din grâul obținut în România anul acesta nu are greutatea hectolitrică, dar este de foarte bună calitate și este folosit pentru panificație. Dar asta a fost o golăneală a traderilor, ca să dea mai puțini bani fermierilor. Unul din traderi mi-a spus că noi habar nu avem că în trei ani de zile 80% dintre fermierii români trebuie să dispară, pentru că sunt cumpărători care deja stau la graniță. Și atunci am înțeles de ce în Portul Constanța prețurile sunt cu 60-70 de euro mai mici decât la Matif, lucru care nu se întâmpla până anul acesta. Au dat băieții de gustul afacerilor din agricultură”, ne-a mai declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.517 afisari

18 COMENTARII

  1. Tradatorii din echipa cistigatoare au distrus si agricultura romaneasca.

  2. Laurentiu Baciu apare extrem de des in articolele Claudiei Marcu , posibil sa fie vecini si au timp de taclale ?

  3. Nu poți lua pămîntul în spate să pleci cu el.
    Odată tot se va reveni la vechile orînduieli străvechi iar pămîntul, hotarul satului, va fi în egală măsură doar al locuitorilor satului. Nu e vorba de CAP, oamenii nu vor lua porunci de la nimenea.
    Nu zic că e bine ce se-ntîmplă dar fermierii români, de fapt micii, uneori marii, latifundiari, au pus umărul, în cunoștință de cauză sau nu, prin cumpărarea pe nimic și comasarea terenurilor în sute de hectare gata de a fi halite de rechini mondiali.

  4. Terenurile țăranilor sunt la fermieri, ele vor rămâne aici producțiile agricole merg la export iar noi consumăm alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne etc numai din import. Sa dea faliment cu toții poate vin investitori puternici adevărați care produc procesează valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au angajați cu caracter permanent cu forme legale aduc plus valoare economiei creează locuri de munca bine plătite dezvolta zonele rurale nu ca mafioții vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului cum sunt ăștia de acum.

  5. Terenurile țăranilor sunt la fermieri, ele vor rămâne aici producțiile agricole merg la export iar noi consumăm alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne etc numai din import. Sa dea faliment cu toții poate vin investitori puternici adevărați care produc procesează valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au angajați cu caracter permanent cu forme legale aduc plus valoare economiei creează locuri de munca bine plătite dezvolta zonele rurale nu ca mafioții vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului cum sunt ăștia de acum. ..

  6. Ce gogoși vinde excrocul asta… Fermierii romani, sunt cred ca cei mai bogați din Europa! S-au îmbogățit pe pământul oamenilor și de oameni își bat joc.Le dau ce le trece printre degete, punând diminuarea arendei pe seama calamităților.

  7. Cica cei mai bagati din europa.se vede prietene ca nu prea ai trecut de granitele tarii..🤣🤣🤣🤣

  8. Dreptate are Domnul Baciu este exact asa cum spune el Uniunea europeana vrea sa ne distrugă pur si simplu Cred ca vom ieși la Răscoală ca nu se mai poate mulți vor merge pe pierdere anul acesta Multi vor inchide fermele Subvenția cea mai mică o avem noi Români prețurile cele mai mici la cereale le avem noi Români oare cat sa stam asa cu mâinile în sân cand ne vom spune oful

  9. Și trădători nemernici-până la cel mai înalt nivel-spuneau :ce dacă se vinde,dom’le, pământul, doar nu l-o lua străinul în spate și va pleca cu el!Ei,cum e?

  10. Românii se pot bucura, în sfârșit, de ceea ce au votat în 2009, 2014, 2019. Acum odihnească-se în pace!

  11. Foarte bine gândiți unii ,,fraierilor. Lăsați ca o sa vina străinii și o sa cultive doar lucerna sa o facă peleti sa o dea la camilele lor iar noi romanii mâncăm stoiu după aceea.
    Ba mai mult copii și nepoții vostri sa ceara voie strainilor sa se joace pe un drum printre parcele, iar ăștia evident vor spune copii aici e proprietate privata marș de aici. Din păcate asta se întâmplă deja în vestul României.
    Ebine nu-i asa? Dati-le la străini pe toate fiți slugi în tara voastră. Fraierilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger