AcasăEconomieCum va funcționa CNP-ul fiscal şi cine îl poate folosi în relaţia...

Cum va funcționa CNP-ul fiscal şi cine îl poate folosi în relaţia cu ANAF. Marcel Boloş a transmis şi de când intră în vigoare

ANAF-ul, decis să se apuce de controale serioase

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat că CNP-ul fiscal nu este un instrument obligatoriu, și poate fi folosit în relația cu ANAF-ul de către orice contribuabil care dorește să își protejeze identitatea.

Oficialul Guvernului a transmis că „cei care prezintă bonuri fiscale care sunt din domenii de activitate cu risc de evaziune fiscală pot să beneficieze de credit fiscal, respectiv o cotă-parte din valoarea acestor bonuri”.

Funcţional de la 1 iulie 2025

„Intenția este ca să devină funcțional cu 1 iulie 2025. Este un termen stabilit cu mediul de afaceri și convenit pentru a intra în vigoare, este rezultatul discuțiilor pe care le-am avut cu mediul de afaceri, le-am explicat inclusiv avantajele pentru ei, pentru că până la urmă competitorii neloiali sunt principalii dușmani ai contribuabililor cinstiți și ei sunt primii care vor avea de suferit pentru că vor trebui să elibereze aceste bonuri fiscale la solicitarea cumpărătorilor.

Cumpărătorul are dreptul de a intra în posesia bonului fiscal și a obține creditul fiscal, fiind o formă de protejare a intereselor statului și de a combate acest fenomen de evaziune fiscală care a luat amploare la nivelul României”, a spus Boloş la Digi24, care a mai punctat:

„Poate fi folosit în relația cu ANAF-ul de către orice contribuabil care dorește să își protejeze identitatea și nu dorește să furnizeze informații despre codul numeric personal sau alte date de interes personal”.

Guvernul Ciolacu are ură pe banii cash

Boloş a explicat că datornicii la bugetul de stat ar putea avea limitări în tranzacţiile pe care le fac.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a mai pregătit o „surpriză” pentru datornicii la stat. Pentru cei care au popriri pe conturi s-ar putea aplica această restricţie a plăţilor în numerar.

Oficialul Guvernului a spus că ”este un lucru de normalitate ca impozitele şi taxele datorate bugetului să fie achitate”, el explicând că acei contribuabili care au datorii la buget şi poprire pe conturi ar putea avea limitări în tranzacţiile pe care le fac cu bani numerar până la plata debitelor către buget.

”Poţi să faci plăţi, în numerar, dar până în limita a 5.000 de lei pentru marii contribuabili, 2.500 pentru contribuabilii mijlocii şi 1.000 de lei pentru contribuabilii mici, dar acea limită pe care o ai este doar e perioada în care au poprirea.

Dacă ţi-ai plătit impozitele şi taxele, şi se ridică această limită şi poţi să facă în continuare plăţile în numerar, fără niciun fel de problemă”, a adăugat Marcel Boloş.

author avatar
Andrei Ștefan