AcasăEconomieCum un întreg continent își risipește marile oportunități de a prospera

Cum un întreg continent își risipește marile oportunități de a prospera

America Latină este binecuvântată cu energie regenerabilă abundentă și ieftină. Este unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume. E situată departe de conflictele globale, dar aproape de SUA, fiind în poziția ideală pentru a profita de mutarea producției din China.

Cu toate acestea, liderii politici din America Latină par să aibă alte priorități, notează Financial Times.În loc să se gândească la modul în care Brazilia poate concura cu India pentru asamblarea de iPhone-uri sau să câștige investiții în microcipuri, președintele Luis Inácio Lula da Silva vrea să construiască rafinării de petrol, să revigoreze construcțiile navale și să urmărească o uniune monetară cu vecinul aproape falimentar Argentina.

Luna trecută, președintele de stânga al Chile, Gabriel Boric, a prezentat o strategie de exploatare a abundentelor rezerve de litiu ale țării. Aceasta a bifat mai multe căsuțe: o mai mare preocupare pentru mediu, consultări cu comunitățile locale, dorința de a folosi o oportunitate rară pentru a stimula dezvoltarea economică.

Un ingredient care lipsește: orice stimulente pentru ca societățile miniere să aleagă Chile în detrimentul altor concurenți pentru investiții în litiu.

Decizia lui Boric de a plasa viitoarele proiecte de litiu sub controlul statului a redus cu 5,7 miliarde de dolari valoarea celor două companii care exploatează în prezent „aurul alb” în țară.

Mexicul ar trebui să fie cea mai bine plasată națiune din America Latină pentru a câștiga așa-numitele afaceri de „near shoring”, având în vedere proximitatea sa față de SUA și acordul de liber schimb.

Dar președintele Andrés Manuel López Obrador a desființat agenția de promovare a investițiilor, a atacat companiile de energie regenerabilă, a oprit un proiect în mare parte construit de o fabrică de bere din SUA și a renunțat la un aeroport internațional parțial construit pentru Mexico City.

Printre prioritățile sale principale se numără un tren turistic în jurul peninsulei Maya și o nouă rafinărie de petrol în valoare de 14 miliarde de dolari.

Argentina, a treia economie regională ca mărime, este aproape în faliment. Guvernul său peronist a impus un control al prețurilor și al cursului de schimb care nu a reușit să oprească inflația de peste 100 % pe an, dar a omorât majoritatea investițiilor străine.

În Columbia, președintele Gustavo Petro s-a opus noilor proiecte în domeniul petrolului și al mineritului, pilonul principal al economiei. De asemenea, fostul revoluționar de gherilă tocmai și-a forțat întregul cabinet să demisioneze, inclusiv respectatul său ministru de finanțe, în cadrul trecerii la un guvern de „urgență”.

Reacționând la ceea ce ei consideră a fi un climat anti-business, mulți dintre bogații Americii Latine și-au mutat activele în străinătate în ultimii doi-trei ani, în loc să investească acasă.

„Multe țări din regiune trec printr-o fază de interiorizare și pot risca să rateze uriașele oportunități care există în contextul global în schimbare”, conchide Carlos Felipe Jaramillo, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru America Latină și Caraibe.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
531 afisari

6 COMENTARII

  1. Fura SUA Franța UK și alții civilizati cică tot de acolo și dacă spun pas le bagă viruși, războaie civile și alte cadouri delicate

  2. „Un ingredient care lipsește: orice stimulente pentru ca societățile miniere să aleagă Chile în detrimentul altor concurenți pentru investiții în litiu.”

    -harneala de capitalist, „stimulente”
    sa-ti bagi … in plamanu ma-tii,
    Radu Jacotă!

    • pana si elon musk functioneaza cu miliarde de $ anual din SUBVENTII,
      „stimulentele” alea.

      dragi tovarashi:
      guvernu mondial va functiona cu prognoza si planificare, cu „stimulente”, NIMIC NOU!

  3. Sa-mi bag …in plamanu mamii , dupa ce ca sunt un terchea berchea , un prost si un ordinar , sunt si fudul , claxonez de zor .

  4. Boric e mai destept decit oricine . Au democratie parlamentara de peste 200 de ani si orice gunoier sau cersetor are casa (nu apartament ) cu curte , pe bani de nimic , de la guvern .Si atunci cind ,tu roman, nu esti capabil sa livrezi struguride la tine pe piata nici pina in decembrie , harnicia poporului chilian ti-i pune pe masa si in aprilie la pret de vie vrinceana ! Inca ceva , coruptia e nesemnificativa . Stie Boric ce face , se gindeste la popor , prima data si nu la buzunarul multinationalelor (s-au fript o data cu „privatizarea” cuprului). Pina si Oncle Sam s-a inclinat si le-au dat dreptate .Inca ceva , Chile contracteaza cu SUA productia agricola pe doi ani inainte ! Cred ca spune totul despre serioztatea statului Chile !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger