AcasăEconomieCum se sabotează industria cărbunelui. Activismul climatic, mai presus de siguranța energetică

Cum se sabotează industria cărbunelui. Activismul climatic, mai presus de siguranța energetică

Isteria climatică va duce la dezmembrarea sectoarelor energetice

Raportul „State of Climate Action 2023” este un exemplu al modului în care directivele ecologice pregătesc renunțarea mult mai rapidă a utilizării cărbunelui pentru a genera electricitate.

Nu întâmplător, acest raport a fost publicat înainte de  summitul COP28 privind schimbările climatice de la Dubai, Emiratele Arabe Unite, care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie.

La fel ca o mare parte din discursul privind acțiunile în domeniul climei, Acordul de la Paris din 2015 – care are ca obiectiv „limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, comparativ cu nivelurile preindustriale” – se află în centrul analizei, cu noi precizări pentru 2030-2050.

„Eforturile globale de limitare a încălzirii la 1,5°C sunt, în cel mai bun caz, lipsite de strălucire”, a declarat Sophie Boehm, autorul principal al raportului și cercetător asociat la World Resources Institute, pentru CNBC.

„În ciuda deceniilor de avertismente și de apeluri de trezire, liderii noștri au eșuat în mare măsură să mobilizeze acțiuni climatice care să se apropie de ritmul și de amploarea necesare”.

“Acțiunile climatice” înseamnă îndemnuri pentru eliminiarea combustibililor fosili și trecerea la o tranziție energetică cu resurse care nu există. Sabotarea industriei cărbunelui face parte din acest plan perdant.

Autorii raportului propun o serie de măsuri pentru atingerea „obiectivelor climatice”, majoritatea aberante și nerealiste.

În primul rând, “eliminarea treptată a cărbunelui din producția de energie electrică într-un ritm de șapte ori mai rapid decât în prezent”. Adică închiderea a  240 de centrale electrice pe cărbune de dimensiuni medii în fiecare an până în 2030.

Nu e greu de prezăvut că amputarea unor astfel de sectoare va duce la prețuri mai mari pentru electricitate, șomaj și chiar o criză energetică.

În al doilea rând,  “stimularea creșterii energiei eoliene și solare”. Realitatea e alta: companiile din domeniul energiei regenarabile se confruntă cu majorarea costurilor de producție. Cele mai mari opt firme de energie regenerabilă din lume au raportat o scădere totală combinată de 3 miliarde de dolari a activelor în prima jumătate a anului.

În al treilea rând, “accelerarea vitezei de extindere a infrastructurii de transport în comun”. Aici, autorii raportului se contrazic: autobuzele electrice și toate vehiculele electrice trebuie racordate la stații de încărcare. Dacă elimini centralele electrice, elimini infrastructura.

Dar, „Știm deja ce trebuie făcut, sector cu sector, până în 2030”, a declarat Ani Dasgupta, președintele și directorul general al WRI.

Stiți pe naiba! Mai degrabă, sector după sector va fi dezmembrat în numele isteriei climatice. Tranziția energetică este un plan netestat. Cărbunele este un combustibil sigur și vital.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
332 afisari

1 COMENTARIU

  1. Avem mare nevoie de un Ceaușescu care să aibă curajul să-i califice pe acești sabotori, ceea ce sunt , trădători de țară și simbriași la niște interese străine. Măcar dacă ne-ar spune cu ce înlocuim ceea ce ei doresc a fi dezafectat. Nu au nici cea mai vagă idee, ei știu una și bună trebuie desființate următoarele activități, închise următoarele capacitați, distruse ceea ce ei consideră a fi nu știu cum. Dar nu ne dau și soluții. Ba mai mult dacă le scad cumva confortul, traiul zilnic mai sărac, să vezi cum sar până-n grindă, cum se poate așa ceva. Cu asemenea indivizi Ceaușescu nu sta pe gânduri, chiar de lor, urgent îi sălta securitatea, judecata se făcea tot la urgență, cât despre condițiile din beciurile domnești unde arau „cazați” ce să mai vorbim. Prea ne purtăm cu mănuși cu niște indivizi, care se văd de pe Marte, luna-i prea aproape, că lucrează contra intereselor României și românilor, și trebuie tratați ca atare. Din păcate în acest vizor apar și foarte mult guvernanți, unii chiar la cel sau cele mai înalte niveluri. Nici aceștia nu ar trebui ocoliți.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger