Christine Lagarde a îndemnat liderii politici europeni să coopereze cu Donald Trump în privința tarifelor și să cumpere mai multe produse fabricate în SUA, avertizând că un război comercial riscă să ștergă creșterea economică globală.
Președinta Băncii Centrale Europene a declarat în primul său interviu de când Trump a câștigat al doilea mandat că Uniunea Europeană trebuie „să negocieze, nu să riposteze” cu un președinte ales care a amenințat cu un tarif general de până la 20% pentru toate importurile din SUA care nu sunt din China, potrivit Financial Times.
Lagarde a subliniat că „un război comercial pe scară largă nu este în interesul nimănui” și ar duce la „o reducere globală a PIB-ului”.Țintind sloganul lui Trump Make America Great Again, șefa BCE a comentat ”Cum poate face din nou America mare dacă cererea scade?”
Buy American
Victoria lui Trump a ridicat îngrijorări în rândul guvernelor naționale și oficialilor de la Bruxelles, care se tem că tarifele ar putea anula surplusul comercial mare al UE cu SUA și ar putea determina producătorii din regiune să mute afacerile pe pământ american.
Lagarde susține că Europa ar trebui să facă față unui al doilea mandat Trump cu o „strategie a cecului” , adică „să cumpere bunuri din Statele Unite”, cum ar fi gaz natural lichefiat și sisteme de apărare. „Acesta este un scenariu mai bun decât o strategie pură de represalii, care poate duce la un proces de răzbunare reciprocă în care nimeni nu este câștigător.”
Comisia Europeană, care gestionează strategia comercială pentru cele 27 de state membre ale UE, încă analizează cum ar răspunde.
Atenția pentru exporturi din SUA, inclusiv produse agricole, GNL și arme, se numără printre opțiunile luate în considerare. UE se pregătește, de asemenea, să permită companiilor americane să participe la inițiativele de sprijinire a măsurilor militare comune cu banii contribuabililor din blocul comunitar și să se alinieze mai strâns cu Casa Albă în ceea ce privește identificarea planurilor comerciale și geopolitice față de China.
Lagarde a fost neobișnuit de deschisă pentru un bancher central în exprimarea opiniei sale despre președintele ales al SUA, deoarece a avertizat la începutul anului că un al doilea mandat Trump reprezenta „în mod clar o amenințare” pentru Europa.
În primul său mandat, Trump a afirmat că președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, ar fi fost un „dușman mai mare” pentru economia americană decât China.
Chiar dacă Lagarde a menționat că propria opinie cu privire la modul de gestionare a unui al doilea mandat al lui Trump s-a „schimbat puțin”, a fost de acord cu diagnosticul predecesorului ei, Mario Draghi, potrivit căruia UE trebuie să ia măsuri drastice pentru a-și recâștiga competitivitatea economică, după ce, în ultimele decenii, s-a luptat să țină pasul cu Statele Unite.