Cauta

Cum se autosabotează cea mai mare economie europeană

E oficial: Germania renunță la energia nucleară, pe 15 aprilie vor fi deconectate ultimele trei centrale.  Guvernul de la Berlin pare a fi o grupare ecologică, iar securitatea energetică a celei mai puternice economii din UE – o glumă proastă.

„Riscurile legate de energia nucleară sunt incontrolabile”, a trâmbițat ministrul Mediului, Steffi Lemke,  în opinia căreia situaţia aprovizionării cu energie a Germaniei este mai bună decât în alte ţări vecine, “mai dependente” de centralele nucleare.

Iniţial, renunţarea la energia nucleară ar fi trebuit să aibă loc în 31 decembrie 2022, data prevăzută pentru dezactivarea ultimelor trei centrale, potrivit EFE.

Însă două luni mai devreme a fost aprobată o prelungire a termenului pentru a garanta aprovizionarea în contextul crizei energetice, precipitate de războiul din Ucraina.

Decizia a fost luată de cancelarul Olaff Scholz, la mare luptă cu cele  trei ministere implicate – al Economiei şi Protecţiei Climatice şi Mediului, conduse de verzi şi al Finanţelor, condus de liberalul Christian Lindner.

Amânarea a presupus o nouă modificare a calendarului, promovat prima dată de cancelarul social-democrat Gerhard Schroder, în 2000, cu Verzii aliaţi, şi reluat în 2011 de conservatoarea Angela Merkel, ca urmare a catastrofei de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima.

Centralele care urmează să fie deconectate din 15 aprilie sunt două în sudul țării(Isar 2, Necktar 2) și Lingen(centru).

Ultimele trei centrale acopereau la finele lui 2022 doar 6% din totalul consumului de electricitate, dar erau considerate necesare pentru asigurarea aprovizionării.

Dacă Germania se laudă că a redus dependența de gazul rusesc, eliminarea centralelor nucleare o va scufunda mai adânc într-o altă dependență: cărbunele.

Într-adevăr, țara arde combustibilul fosil pentru energie electrică în cel mai rapid ritm din cel puțin șase ani. De asemenea, se pregătește să crească importurile de cărbune în acest an. Și a reactivat unele centrale pe cărbune care erau deconectate.

„Toată lumea își păstrează obiectivele climatice, dar este adevărat că atunci când te confrunți cu dilema de a menține luminile aprinse sau de a reduce emisiile de carbon, alegerea este să ții luminile aprinse”, a spus Carlos Fernandez Alvarez, șeful interimar al departamentului de gaze, cărbune și electricitate la Agenția Internațională pentru Energie.

Germania a ales oprirea sectorului nuclear: o decizie care înseamnă o autosabotare economică în contexul crizei energetice din Europa.

Ultimele stiri

  • Rusia a atacat Kievul cu drone! Moscova acuză că şi Ucraina lovește teritoriul rusesc cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane
  • Horoscop – duminică, 19 mai 2024. Nativii care trebuie să aibă grijă la cheltuieli!
  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!
  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să primească vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Exit mobile version