AcasăEconomieCum se autosabotează cea mai mare economie europeană

Cum se autosabotează cea mai mare economie europeană

E oficial: Germania renunță la energia nucleară, pe 15 aprilie vor fi deconectate ultimele trei centrale.  Guvernul de la Berlin pare a fi o grupare ecologică, iar securitatea energetică a celei mai puternice economii din UE – o glumă proastă.

„Riscurile legate de energia nucleară sunt incontrolabile”, a trâmbițat ministrul Mediului, Steffi Lemke,  în opinia căreia situaţia aprovizionării cu energie a Germaniei este mai bună decât în alte ţări vecine, “mai dependente” de centralele nucleare.

Iniţial, renunţarea la energia nucleară ar fi trebuit să aibă loc în 31 decembrie 2022, data prevăzută pentru dezactivarea ultimelor trei centrale, potrivit EFE.

Însă două luni mai devreme a fost aprobată o prelungire a termenului pentru a garanta aprovizionarea în contextul crizei energetice, precipitate de războiul din Ucraina.

Decizia a fost luată de cancelarul Olaff Scholz, la mare luptă cu cele  trei ministere implicate – al Economiei şi Protecţiei Climatice şi Mediului, conduse de verzi şi al Finanţelor, condus de liberalul Christian Lindner.

Amânarea a presupus o nouă modificare a calendarului, promovat prima dată de cancelarul social-democrat Gerhard Schroder, în 2000, cu Verzii aliaţi, şi reluat în 2011 de conservatoarea Angela Merkel, ca urmare a catastrofei de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima.

Centralele care urmează să fie deconectate din 15 aprilie sunt două în sudul țării(Isar 2, Necktar 2) și Lingen(centru).

Ultimele trei centrale acopereau la finele lui 2022 doar 6% din totalul consumului de electricitate, dar erau considerate necesare pentru asigurarea aprovizionării.

Dacă Germania se laudă că a redus dependența de gazul rusesc, eliminarea centralelor nucleare o va scufunda mai adânc într-o altă dependență: cărbunele.

Într-adevăr, țara arde combustibilul fosil pentru energie electrică în cel mai rapid ritm din cel puțin șase ani. De asemenea, se pregătește să crească importurile de cărbune în acest an. Și a reactivat unele centrale pe cărbune care erau deconectate.

„Toată lumea își păstrează obiectivele climatice, dar este adevărat că atunci când te confrunți cu dilema de a menține luminile aprinse sau de a reduce emisiile de carbon, alegerea este să ții luminile aprinse”, a spus Carlos Fernandez Alvarez, șeful interimar al departamentului de gaze, cărbune și electricitate la Agenția Internațională pentru Energie.

Germania a ales oprirea sectorului nuclear: o decizie care înseamnă o autosabotare economică în contexul crizei energetice din Europa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
465 afisari

2 COMENTARII

  1. Fiecare pasare pe limba ei piere: noi renuntam la termocentralele pe carbune, Germania renunta la energia obtinuta in centrale atomoelectrice, UE se prabuseste crezand ca rezolva ceva pe plan mondial daca va scadea productia de energie din surse conventionale.

  2. se uita toti hipnotizati cum pitipoancele platite de Soros voteaza toate bazaconiile in cloaca de la brucsel .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger