Cele mai eficiente trucuri ca să-ți încălzești casa în această iarnă. Așadar, înainte să vină frigul suprem, e important să verifici starea sistemelor de încălzire.
Verifică termostatele radioatorului, supapele și filtrele și vezi dacă funcționează corect.
Trucuri pentru eficienţă termică
Pasul 1 constă în curățarea radiatorului. Acumularea de aer în interiorul caloriferelor poate împiedica circulația căldurii. Dacă elimini pungile de aer asiguri o distribuție mai bună a căldurii.
Cu siguranță nu ai nevoie de mobilier voluminos sau draperii groase în fața caloriferelor fiindcă în felul acesta căldura e blocată să mai fie distribuită uniform în toată casa.
Folosește grile reflectorizante. Dacă plasezi grile reflectorizante în spatele caloriferelor, dispozitivele ajută la reflectarea căldurii înapoi în cameră, nu către pereți. E o investiție mică, dar poate face diferența, conform rtv.net.
Pune un raft peste calorifer. Montarea unui raft deasupra caloriferului previne creșterea prea rapidă a căldurii în sus, menținând o temperatură mai constantă în cameră.
Cât te va costa consumul generat de o centrală termică
Centralele termice pe gaz sunt principalele aparate folosite pentru încălzirea locuinţelor și a apei, dar facturile sunt din ce în ce mai mari, mai ales în lunile de iarnă, conform rtv.net.
În România, prețul se stabilește în funcție de consum. Se taxează cu 0,68 lei/kWh, plus TVA, în cazul clienților casnici cu un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 kWh și 0,8 lei/kWh în cazul celor care consumă undeva între 100 kWh și 300 kWh. De asemenea, românii trebuie să știe că, în cazul clienților noncasnici, se va pune pe factură 1 leu/kWh.
Se poate face un calcul rapid în care se aproximează perioada în care o centrală termică este utilizată zilnic pentru a afla cât ar consuma o centrală electrică de 9kW. În cazul în care este pornită șase ore pe zi se calculează astfel: 6 x 9kWh x 30 de zile. Mai departe, rezultatul se înmulțește cu prețul furnizorului și se determină costul lunar.