Cauta

Cum reușește o grevă să crească prețurile gazelor în Europa

Prețurile europene la gazele naturale au crescut, în condițiile în care muncitorii care deservesc un proiect cheie de export din Australia se pregătesc pentru o grevă care ar putea afecta semnificativ aprovizionarea globală în perioada premergătoare iernii.

Luni dimineaţa, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 18%, până la 42,90 euro pentru un Megawatt-oră.

Întreruperile din Australia riscă să afecteze 10% din exporturile mondiale de gaze naturale lichefiate, o perspectivă care a ținut comercianții europeni pe jar în această lună, de când au început negocierile pentru grevă.

Continentul european încă se recuperează după criza energetică de anul trecut, când reducerile de aprovizionare din Rusia l-au lăsat foarte expus la schimbările de pe piața globală strânsă.

Sindicatele au avertizat la sfârșitul săptămânii trecute că acțiunea de protest ar putea începe chiar din 2 septembrie dacă nu se ajunge la un acord în negocierile salariale cu  operatorul Woodside Energy Group, ceea ce a determinat creșterea cotațiilor futures ale gazelor de referință. Şi angajaţii uzinelor Chevron Corp au început săptămâna trecută să voteze pentru a decide declanşarea unei greve.

În timp ce prețurile la gaze sunt încă departe de maximele înregistrate în timpul crizei de anul trecut – Europa este bine aprovizionată pentru iarnă și primește rar combustibil din Australia – traderii sunt îngrijorați deoarece reducerea transporturilor de combustibil către Asia ar crește concurența pentru încărcături alternative.

Saul Kavonic, analist în domeniul energiei la Credit Suisse Group, susține că există încă o șansă pentru o rezolvare a conflictului de muncă de la Woodside,  deoarece actorii implicați sunt probabil conștienți de gravitatea consecințelor potențiale.

O dispută anterioară, care a afectat instalația Prelude a Shell  din Australia în urmă cu un an, a durat 76 de zile, cu o pierdere de producție estimată la un miliard de dolari, potrivit sindicatelor.

Anul trecut, Uniunea Europeană a investit în importurile de gaze naturale lichefiate şi a adoptat reglementări pentru a majora capacităţile de stocare, pentru a evita deficitul în aprovizionare, în urma reducerilor importurilor de gaze ruseşti, după invadarea Ucrainei.

Ultimele stiri

  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Exit mobile version