Din 1980 până în 2019, China a înregistrat o creștere economică cu o rată medie de trei ori mai rapidă decât cea a Statelor Unite. Dar, din 2022, această expansiune a încetinit.
În acest an, creșterea consumului gospodăriilor din China a fost limitată, investițiile au fost stagnante, cheltuielile publice au fost limitate de costurile serviciului datoriei, iar exporturile nete s-au contractat. Economia SUA este acum cu aproximativ 10 trilioane de dolari mai mare decât cea a Chinei.
Administrația Biden trebuie să convingă lumea că provocările economice actuale ale Chinei nu sunt rezultatul politicilor Statelor Unite.
Meritele liberalismului de piață – care erau aproape universal apreciate la sfârșitul Războiului Rece – au fost contestate de succesul perceput al capitalismului autocratic de stat al Chinei, în special după criza financiară globală din 2008-2010.
Pe măsură ce economia chineză a cunoscut o creștere rapidă în ultimul deceniu, succesul final al modelului Beijingului părea aproape inevitabil – dar a eșuat. Motoarele de creștere au devenit motoare de suferință.
America nu au prea multe de câștigat dacă blochează tranzacțiile economice și financiare cu Beijingul în cele mai multe domenii de afaceri și de investiții de portofoliu destinate consumatorilor.
Prin restricționarea gratuită a comerțului cu China în domenii cu miză redusă, Washingtonul nu va face decât să creeze tensiuni cu aliații și partenerii săi. Uniunea Europeană și alte țări aliate nu privesc echilibrul amenințărilor economice și de securitate din partea Chinei în același mod în care o fac Statele Unite.
Biden trebuie să se pregătească pentru a atenua consecințele negative pe care încetinirea chineză le va avea asupra economiei americane, precum și asupra țărilor vulnerabile. Trebuie să determine cum ar trebui să vorbească despre declinul Chinei și să clarifice faptul că vina aparține Beijingului.
Numai după ce acești pași importanți vor fi făcuți, liderii americani ar trebui să se gândească dacă există o modalitate responsabilă de a profita de pe urma stresului economic al Chinei.
Un mesaj central este importanța transparenței, notează Foreign Affairs. Eșecul de a pune accentul pe date economice exacte și transparente și pe libera circulație a informațiilor comerciale este o cauză majoră a problemelor economice ale Chinei.
Oficialii americani trebuie să pledeze în favoarea transparenței în cadrul consultărilor private cu omologii chinezi – inclusiv la reuniunea liderilor Cooperării Economice Asia-Pacific de săptămâna aceasta de la San Francisco, unde vor fi prezenți atât Xi Jinping, cât și Joe Biden.
De asemenea, oficialii americani ar trebui să prezinte analiza lor liderilor organizațiilor multilaterale – în special Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și Organizației Mondiale a Comerțului – care sunt voci puternice în dezbaterile economice, dar care, până în prezent, au acceptat public asigurările chineze privind o creștere constantă.
Washingtonul are o experiență vastă în gestionarea problemelor economice structurale cu care se confruntă acum China. A făcut acest lucru acasă, când a trebuit să se obișnuiască cu stagflația din anii 1970, cu criza economiilor și împrumuturilor din anii 1980, cu bula imobiliară care a dus la criza financiară globală de la mijlocul anilor 2000 și cu o multitudine de alte ajustări dureroase, dar necesare.
America a evitat capcana datoriei publice și ar putea oferi Chinei expertiză economică, desi Beijingul nu pare dornic să o accepte.
Combinația dintre comerțul și investițiile americane și experiența SUA în evitarea capcanelor datoriei are putea să fie suficientă pentru a permite Washingtonului să preia proiecte pe jumătate construite în cadrul Inițiativei Belt and Road, care se confruntă cu riscuri de neplată din cauza încetinirii creșterii economice a Chinei.