AcasăEconomieCum creșterea ratelor a dat peste cap chiriașii din întreaga Europă

Cum creșterea ratelor a dat peste cap chiriașii din întreaga Europă

Prețurile sunt la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată

Mulți europeni și-au îngropat speranțele de a cumpăra o locuință nouă, datorită majorării costurilor împrumuturilor. Și mulți proprietari închiriază locuințe, alăturându-se unei piețe deja încinse.

Chiriile în orașe europene precum Londra, Paris și Berlin sunt la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată; chiriașii resimt presiunea de pe insulele grecești până la Tallinn. Pe măsură ce tot mai mulți cumpărători din clasa de mijloc sunt forțați să rămână în locuințe închiriate, această presiune suplimentară pe piață a adăugat costuri pentru cei cu venituri mai mici din locații căutate.

Cu toate acestea, există puține soluții; supraaglomerarea se agravează, iar penuria de locuințe ține milioane de tineri acasă cu părinții lor, ceea ce le modelează viața până la vârsta de a fi ei însiși părinți și dincolo de aceasta.

„Chiriile cresc în toată Europa în fața unei oferte limitate și a unei cereri puternice din partea chiriașilor din țară, a chiriașilor internaționali care se mută pentru muncă și studii și a potențialilor cumpărători care s-au orientat către piața chiriilor pe fondul ratelor ridicate ale dobânzilor”, a explicat Paul Tostevin, șeful departamentului de cercetare la nivel mondial al agenției imobiliare Savills.

Ratele în creștere au sporit costurile locuințelor din centrele de ocupare a forței de muncă și din zonele turistice. Dar lipsa de locuințe face ca aceste zone să nu poată satisface cererea. „Orașele sunt victimele propriului lor succes”, spune Yolande Barnes, profesor la Institutul Bartlett Real Estate de la University College din Londra.

Populațiile se urbanizează pe termen lung, “o tendință fundamentală critică”.  Rennes și Marsilia, în Franța, se numără printre locurile care au înregistrat creșteri bruște ale interesului de la începutul pandemiei, chiriașii căutând să locuiască mai aproape de spații verzi sau lângă mare pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Guvernele au încercat să limiteze cheltuielile de trai ale oamenilor după ce costurile cu energia, alimentele și alte costuri esențiale au crescut în ultimii ani, alături de costul locuințelor. Însă încercările de a controla costurile locuințelor se pot întoarce împotriva lor.

Potrivit datelor Savills, Lisabona a înregistrat una dintre cele mai rapide creșteri ale chiriilor în cele șase luni până în iunie, în parte din cauza faptului că iminentele politici de control au determinat unii proprietari să majoreze preventiv chiriile.

În Berlin, deși plafonarea chiriilor a fost anulată în instanță în urmă cu doi ani, alte măsuri de control pentru unele proprietăți fac ca locuitorii să se bucure de prețuri oarecum decente pentru locuințe spațioase, dar noii veniți sunt excluși din multe zone ale orașului, iar proprietarii dețin o putere imensă.

Sarah Coupechoux, directoarea pentru Europa a fundației  caritabile Abbe Pierre, a precizat că lipsa de locuințe la prețuri accesibile a declanșat un proces de „selecție naturală” a chiriașilor care îi afectează în mod deosebit pe tinerii europeni.

Creșterea chiriilor înseamnă că spațiile accesibile pentru tineri sunt din ce în ce mai puține. Cei cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani au o probabilitate mai mare de a locui în locuințe supraaglomerate, definite ca locuințe care nu au suficiente camere pentru a găzdui în mod rezonabil toți membrii gospodăriei.

Se așteaptă ca piața europeană a chiriilor să rămână tensionată. Conform Savills, mai mulți factori, inclusiv creșterea costurilor de construcție, provocările legate de dezvoltare și majorarea ratelor dobănzii continuă să contribuie la disponibilitatea limitată a stocului de primă mână și la presiunea în creștere asupra prețurilor de închiriere.

author avatar
Radu Jacotă Redactor