AcasăEconomieCum arată “unitatea” Europei: Franța și Germania se ceartă pe energie ieftină

Cum arată “unitatea” Europei: Franța și Germania se ceartă pe energie ieftină

UE nu își poate permite un conflict prelungit în cadrul nucleului său industrial

Franța a dat un ultimatum, iar Germania a ripostat, într-o confruntare din ce în ce mai aprigă, care pune în evidență perturbările provocate de combinația dintre criza energetică din regiune și schimbarea ecologică a Uniunii Europene.

În timp ce disputa se învârte în jurul rolului energiei nucleare în viitorul mix energetic al blocului, în cele din urmă este vorba despre locul în care se află inima industrială a Europei.

Chiar dacă prețurile au scăzut față de nivelurile record înregistrate anul trecut, pozițiile s-au înăsprit, deoarece Franța și Germania încearcă să evite să fie lăsate în urmă în contextul în care UE încearcă să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

O chestiune de supraviețuire politică

„Guvernele de la Paris și de la Berlin caută soluții pentru a furniza energie electrică la cel mai mic cost”, a declarat Christian Egenhofer, cercetător principal la think-tank-ul CEPS din Bruxelles. „Este aproape o chestiune de supraviețuire politică”.

Prețurile energiei rămân un subiect exploziv pentru guvernul președintelui Emmanuel Macron. Coaliția cancelarului Olaf Scholz din Germania se confruntă, de asemenea, cu o presiune intensă după ce sprijinul s-a prăbușit în urma unei reforme dezordonate din această primăvară, menită să îndepărteze încălzirea gospodăriilor de combustibilii fosili. Partidele de opoziție din ambele țări profită de această problemă.

UE nu își poate permite un conflict prelungit în cadrul nucleului său industrial.

Deoarece legea președintelui american Joe Biden privind reducerea inflației a stârnit îngrijorări cu privire la faptul că SUA ar putea atrage investiții, în timp ce recenta anchetă privind subvențiile acordate de China producătorului de vehicule electrice reflectă anxietatea crescândă cu privire la amenințarea concurențială reprezentată de superputerea asiatică.

În plus, Franța și Germania s-au confruntat în legătură cu elementele de bază ale „Green Deal”. În primul rând, Germania a blocat normele care interzic efectiv noile vehicule cu motoare cu combustie începând cu 2035, din cauza unei excepții pentru așa-numiții „e-carburanți”. Apoi, Franța a făcut presiuni pentru o excepție similară în cazul energiei nucleare.

Disputa nu este bună pentru Europa

Acum, Franța încearcă să obțină un avantaj în cadrul unei revizuiri a normelor UE privind piața energiei electrice pentru a contribui la prelungirea parcului său de reactoare îmbătrânit și îndatorat. Planul  ar permite efectiv guvernului să asigure o mai mare stabilitate pentru Electricite de France(EDF), controlată de stat. Problema este că gigantul energetic are datorii de 65 de miliarde de euro.

Berlinul blochează inițiativa, în timp ce Germania se străduiește să își reconstruiască propriul sistem energetic, în urma colapsului livrărilor de gaz rusesc de anul trecut și a finalizării unui deceniu de închidere a reactoarelor sale nucleare la începutul acestui an.

Cea mai mare economie europeană se teme că Franța va fi în măsură să subcoteze prețurile energiei germane dacă regulamentul propus de Paris va permite EDF să vândă energie la costuri neeconomice.

Există într-adevăr motive de îngrijorare. În condițiile în care costurile energetice ale Germaniei sunt încă ridicate, iar securitatea aprovizionării este pusă sub semnul întrebării, deoarece țara renunță și la cărbune, Franța a atras cu aproape 50% mai multe proiecte de investiții străine directe decât Germania în ultimii doi ani.

„Germania se confruntă cu problema că Franța poate avea energie electrică mai ieftină pentru mulți ani din energie nucleară”, spune Kristian Ruby, secretarul general al asociației europene a sectorului energetic Eurelectric.

Presiunea este din ce în ce mai mare și la Paris, în condițiile în care o lege națională care obligă EDF să vândă volume mari de energie electrică cu un discount mare față de prețurile angro actuale expiră la sfârșitul anului 2025.

Franța și Germania se află la poli opuși ai dezbaterii energetice, ceea ce face ca diferențele să fie aproape imposibil de depășit.

Între timp, alte puteri industriale nu stau pe loc. „Disputa dintre cele două țări nu este bună pentru Europa”, a avertizat Henrik Ahlers, șeful companiei de consultanță EY din Germania. Blocul „ar trebui mai degrabă să fie unificat în ceea ce privește concurența cu China și SUA”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor