AcasăEconomieCum ar putea crește din nou dividendul umil. Mișcarea gigantului rețelelor sociale

Cum ar putea crește din nou dividendul umil. Mișcarea gigantului rețelelor sociale

Acționarii din Meta sunt pe cale să înceapă să primească pentru prima dată un dividend

Acționarii din Meta sunt pe cale să înceapă să primească pentru prima dată un dividend. Cei mai mulți dintre ei probabil că nu vor observa. Investitorii vor primi o sumă infimă de 50 de cenți pe acțiune în fiecare trimestru, începând de luna viitoare.

Având în vedere prețul predominant al acțiunilor Meta,  echivalează cu un randament anual al dividendelor de doar 0,42%, potrivit Financial Times. Este puțin, dar a trimis un semnal important: analiștii au salutat mișcarea ca pe o „maturizare”, un semnal că imperiul lui Mark Zuckerberg va înclina în favoarea unor recompense statornice și rezonabile pentru acționari în detrimentul unor aventuri în metavers.

În urmă cu un secol, companiile plăteau dividende chiar și în momentul listării la bursă, după cum explică Daniel Peris, investitor specializat în dividende la Federated Hermes, în noua sa carte The Ownership Dividend. Strategia era  parte integrantă a procesului de investiții, iar timp de decenii de atunci, cel mai mare semnal venea din partea unei neplăți – adesea considerată ca un semn clar de dificultate financiară.

Cei care plătesc dividende au avut tendința de a le menține în toate situațiile, cu excepția celor mai dificile (cum ar fi perioada Covid-19), oferind un flux de venit constant pentru investitorii în acțiuni, indiferent de performanța prețului acțiunilor în sine.

În prezent, aproximativ 70% dintre companiile din indicele de acțiuni S&P 500 plătesc dividend, în general mici. Însă entuziaștii dividendelor susțin că lucrurile se vor schimba, iar noua ofertă a Meta le susține cazul.

Deja, ignorarea dividendelor dă o impresie eronată asupra randamentelor investițiilor. Dacă le includeți – reprezentând mai bine experiența reală a deținerii de acțiuni – ierarhia globală a piețelor cu cele mai bune performanțe capătă o nouă nuanță curioasă.

Anul trecut, de exemplu, S&P 500 a câștigat 26 % pe baza randamentului total – cu câteva puncte procentuale peste câștigurile de bază ale prețului din indice. Între timp, indicele FTSE MIB din Italia a înregistrat o creștere impresionantă de 39% pe baza randamentului total în dolari. Randamentul dividendelor în această țară este acum de peste 4%.

Acest nivel al plăților are un impact profund asupra mentalității investitorilor, spune Hans-Jorg Naumer, economist la Allianz Global Investors din Frankfurt. Din ce în ce mai multe companii,  prevede el,  vor plasa  dividende pe acțiunile lor pentru atragerea acestor investitori.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
160 afisari
Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger