AcasăEconomieCum a deraiat locomotiva Europei. Anul fragilității din Germania se termină cu...

Cum a deraiat locomotiva Europei. Anul fragilității din Germania se termină cu o recesiune dublă

Previziuni sumbre pentru economia germană

Germania nu va scăpa de o a doua recesiune în acest an, în condițiile în care economia considerată de mult timp ca fiind motorul Europei șchioapătă din cauza slăbiciunii industriale persistente.

Produsul intern brut a scăzut cu 0,2% în trimestrul încheiat în septembrie și va scădea probabil cu încă 0,1% până la sfârșitul acestui an, arată sondajul realizat de Bloomberg în rândul economiștilor. Predicțiile acestora indică faptul că o redresare slabă se va instala apoi.

„Creșterea economică va fi slabă timp de mai mulți ani din cauza mai multor probleme structurale”, a declarat Dennis Huchzermeier, economist senior la Institutul de Cercetare Handelsblatt din Duesseldorf. „În consecință, economia germană se va contracta în acest an” și se va confrunta cu o „creștere slabă” în anii următori. Perspectiva colectivă sugerează că Germania va suferi cinci trimestre consecutive fără nicio expansiune.

Predicțiile subliniază modul în care cererea scăzută de exporturi din China și criza energetică au făcut ca cea mai mare economie europeană să devină mai degrabă o povară în regiune. Acest statut a reînviat comparațiile cu anii 1990, când Germania era etichetată drept „omul bolnav” al Europei.

PIB-ul Germaniei va scădea cu 0,4% în 2023 și își va reveni cu doar 0,5% anul viitor. Este o revenire mult mai slabă decât cea anticipată în noile estimări ale Fondului Monetar Internațional sau ale guvernului de la Berlin, de 0,9% și, respectiv, 1,3%.Oricare ar fi rezultatul de anul viitor, perspectivele țării continuă să îi deranjeze pe oficialii financiari mondiali.

„Vedem provocări de lungă durată la adresa creșterii germane”, a declarat Oya Celasun, director adjunct al departamentului european al FMI. „Sunt destul de multe lucruri la care Germania trebuie să lucreze”.

Directorul general al Deutsche Bank,  Christian Sewing, a subliniat că țara are nevoie de reforme structurale, „în ceea ce privește prețurile energiei, în ceea ce privește infrastructura, imigrația și așa mai departe”.

Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, participant la reuniunile FMI de la Marrakech, a insistat că perspectivele economiei rămân luminoase.

„Profețiile de nenorocire sunt nepotrivite. Germania are un potențial enorm de redresare și baze economice solide, iar noi suntem hotărâți să consolidăm aceste baze.”

Cu toate acestea, alți economiști – precum Joerg Kraemer(Commerzbank) – au o părere diferită: „Germania se luptă să scape de imaginea de „om bolnav” și pentru asta are nevoie de taxe mai mici pentru companii, de mai puțină birocrație, de proceduri de aprobare mai rapide, de mai multe investiții în infrastructură digitală, de prețuri competitive la electricitate și de un management mai bun”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
236 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Accident grav. Cinci răniți, după ce un microbuz s-a izbit de un copac, în Gorj

Un accident grav, în care a fost implicat un microbuz, a avut loc miercuri în județul Gorj. La fața locului au intervenit de urgență...

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...
proger