Cauta

Culmea ipocriziei. După ce au bagat-o jalon în PNRR, useriștii cer desființarea Agenției de Monitorizare a Întreprinderilor

USR se spală pe mâini de aberațiile introduse în PNRR

România se află în risc major de a pierde 330 milioane de euro pentru că nu a operaționalizat Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), o instituție pe care chiar USR a trecut-o ca jalon în PNRR. Culmea ipocriziei, același USR cere acum desființarea agenției, pe motiv că aceasta ar fi o verigă birocratică suplimentară, care generează costuri. În fapt, instituția impusă prin PNRR este o piatră de moară agățată de gâtul companiilor de stat, obligate să cotizeze cu sume importante pentru finanțarea salariilor imense de aici.

Useriștii încep să dea înapoi acum, după ce au băgat în PNRR înființarea unei agenții absolut inutile, dar devoratoare de bani, pe seama întreprinderilor de stat, unele aflate în pierderi, iar altele chinuindu-se să investească puținii bani rămași după cedarea a 90% din dividende statului.

Totul se învârte în jurul guvernanței corporative a întreprinderilor de stat, impusă mai întâi de la OCDE, termenul presupunând obținerea de profit cu orice preț. Desigur, ideal ar fi ca orice companie de stat să poată obține profit, însă principalul rol ar trebui să fie cel social, indiferent că vorbim de locuri de muncă sau de prețuri mai mici pentru populație, cum este cazul Hidroelectrica, de exemplu. În orice caz, când abordăm controlul statului asupra unor companii strategice, punerea profitului pe primul loc fără să ții seama de multe alte aspecte, nu este deloc o idee bună. Pe de altă parte, guvernanța corporativă este cea care a născut celebrele consilii de administrație, plătite cu bani grei de întreprinderile respective, care și-au dovedit inutilitatea, mai ales prin prisma faptului că au devenit locuri călduțe și bine plătite pentru clientela de partid.

Cui folosește?

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), aflată în directa subordonare a Guvernului, ar urma să supracontroleze performanțele companiilor de stat. Legea obligă întreprinderile să cotizeze cu 0,09% din venitul lor, nu din profit, ceea ce înseamnă că plătesc și dacă înregistrează pierderi. Sumele sunt mari, de circa 2 milioane de lei per întreprindere, bani cu care acestea s-ar putea dezvolta sau redresa.

Acum, USR spune că instituția ar fi redundantă. Desigur că așa este, având în vedere că fiecare companie de stat se află în subordinea sau în coordonarea unui minister, care poate foarte bine să îi evalueze performanța. Într-un proiect de lege depus la Senat, parlamentarii USR se apără susținând că jalonul 440 din PNRR nu ar fi prevăzut înființarea unei agenții, ci doar operaționalizarea unui grup operativ în cadrul guvernului pentru coordonarea și monitorizarea politicilor de guvernanță corporativă. ”În loc să eficientizeze guvernanța corporativă, agenția a devenit o verigă birocratică suplimentară, generatoare de costuri, întârzieri și blocaje administrative”, susțin inițiatorii proiectului de act normativ.

Direcție specializată în SGG

Cei 88 de angajați ai agenției beneficiază de salarii majorate cu 50% față de nivelul maxim prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, ceea ce înseamnă un salariu de circa 13.000 de lei. Useriștii consideră că îndeplinirea jalonului din PNRR ar putea fi realizată prin soluții care să nu aducă nicio povară suplimentară. Nici de ordin bugetar, nici din punct de vedere birocratic, cum ar fi preluarea competențelor, atribuțiilor și responsabilităților AMEPIP de către o direcție specializată în cadrul Secretariatului general al Guvernului (SGG). ”Desființarea AMEPIP este un pas necesar în direcția restructurării aparatului bugetar, eliminării sinecurilor și recâștigării încrederii contribuabililor în utilizarea corectă a banului public”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Ultimele stiri

  • DICTATURA NEOMARXISTO-GLOBALISTĂ/ADEVĂRATUL COMUNISM
  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Exit mobile version