AcasăEconomieCu o floare nu se face primăvară. Domolirea inflației, de scurtă durată

Cu o floare nu se face primăvară. Domolirea inflației, de scurtă durată

Suspinul de ușurare de pe piața europeană a obligațiunilor suverane din cauza temperării inflației s-ar putea dovedi de scurtă durată, spun strategii de la Citigroup, Societe Generale  și Danske Bank.

În timp ce națiune după națiune a publicat date privind inflația sub așteptări până în prima săptămână din 2023, ultima parte a datelor din zona euro de vineri a avut un detaliu amar care a reamintit faptul că oficialii Băncii Centrale Europene își vor respecta cel mai probabil poziția agresivă de înăsprire pe care au promis-o – chiar dacă randamentele obligațiunilor germane pe 10 ani au înregistrat cea mai mare scădere săptămânală înregistrată vreodată.

„Cred că este prea devreme să stăm și să spunem că inflația europeană a dat colțul”, a avertizat Charles Diebel, șeful departamentului de venituri fixe de la Mediolanum.

Traderii se agață de indicii că inflația ar putea să se domolească după ce spirala creșterii prețurilor de anul trecut a dus obligațiunile guvernamentale la cea mai mare pierdere anuală înregistrată vreodată.

Semnalele au părut să apară în sfârșit săptămâna trecută, când indicele principal al zonei euro pentru luna decembrie a fost de 9,2%, mai puțin decât se preconiza, ceea ce a pus capăt unei serii de date îmbunătățite pentru fiecare țară în parte, precum și scăderii prețurilor la gazele naturale.

Cu toate acestea, indicatorul de bază al inflației – care exclude alimentele și energia – s-a accelerat la un nivel record de 5,2%, consolidând astfel înăsprirea monetară a  a BCE și a determinat analiștii să indice o nouă slăbiciune pe piețele datoriilor.

Luna trecută, factorii de decizie și-au majorat previziunile privind inflația la o medie de 3,4% în 2024 și 2,3% în 2025, situându-se încă peste ținta de 2%.

În săptămâna următoare, comercianții își vor îndrepta atenția către indicatorii producției industriale pentru a afla mai multe despre rezistența economiei.

Deși cele mai recente date privind prețurile din Europa sunt „destul de pozitive”, costurile de împrumut trebuie să fie în continuare majorate, a declarat Mario Centeno, membru al Consiliului guvernatorilor BCE. Economistul-șef Philip Lane a declarat că ultimele date nu sunt concludente pentru dinamica inflației.

„S-ar putea părea că vârful politicii de șoc a trecut, iar stagflația ar putea fi mai blândă decât se anticipa, dar BCE nu este aproape de sfârșitul procesului de înăsprire”, subliniază Piet Christiansen, strateg șef la Danske Bank.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
217 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger