AcasăEconomieCrizele dau naștere la noi tendințe: Asia, busola investitorilor

Crizele dau naștere la noi tendințe: Asia, busola investitorilor

Investitorii își vor mări expunerea în companii puternice și resurse strategice

Ultimii trei ani nu au adus câștiguri mari pentru investitori. Șocurile frecvente au scurtat orizonturile managerilor de fonduri. Dar crizele dau naștere la noi tendințe pe termen mai lung.

Prin urmare, o alocare reușită a activelor, inclusiv diversificarea în Asia, va fi probabil foarte diferită de trecut.

Investitorii s-au confruntat cu pandemia, invazia Rusiei în Ucraina, o încercare violentă de a răsturna alegerile din SUA și acum războiul din Orientul Mijlociu.

În schimb, atacurile din 11 septembrie 2001, războiul din Irak, criza financiară globală, criza datoriilor din zona euro și devalorizarea monedei chineze în 2015 – au fost mai eșalonate.

Potrivit Financial Times, există câteva tendințe clare pentru restul deceniului. În primul rând, este probabil ca inflația și ratele dobânzilor să rămână semnificativ mai ridicate. Cheltuielile fiscale cresc puternic. Companiile își remodelează lanțurile de aprovizionare la nivel mondial, alimentând și mai mult presiunile inflaționiste.

În al doilea rând, șocurile din ultimii ani îi forțează pe rivalii geopolitici să caute securitate în sectoare atât de diverse precum tehnologia, sănătatea, alimentația și energia. Creșterea incertitudinii va necesita portofolii diversificate la nivel global.

În acest nou mediu emergent, Asia va juca un rol remarcabil pentru investitori. Își  vor mări expunerea în companii puternice și resurse strategice, mai degrabă decât să se retragă din cauza relațiilor tensionate dintre Washington și Beijing.

La începutul secolului, managerii de fonduri au privit regiunea prin prisma „Asia fără Japonia”. Două decenii mai târziu a apărut strategia “Asia fără China”.

Cu toate acestea, în absența unui conflict militar direct, piețele chineze vor rămâne importante pentru investitorii globali. Managerii de fonduri care caută companii de calitate, expunere la sectoare considerate esențiale pentru securitatea pe termen lung și diversificare internațională vor mențină alocări semnificative în China.

În același timp, se orientează și spre alte economii asiatice strâns legate de China –  Coreea de Sud, Singapore, Indonezia și chiar Japonia. În acest an, acțiunile japoneze au atins maximele ultimelor trei decenii.

Este probabil ca Asia să ocupe un loc important, în ciuda temerilor geopolitice. Companiile de vârf, sectoarele strategice și economiile diverse ale regiunii vor permite investitorilor să exploateze tendințele pe termen lung care se conturează în urma șocurilor de la începutul deceniului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor