AcasăEconomieCriptobomba cu ceas a lui Trump

Criptobomba cu ceas a lui Trump

În timpul primului său mandat la  Casa Albă,  Donald Trump  a respins Bitcoin ca o înșelătorie. Dar în campania de realegere, el s-a apropiat de criptomonede și, pentru a-și finaliza convertirea, a semnat, la 6 martie, un ordin executiv de înființare a unei Rezerve strategice Bitcoin și a unui stoc de active digitale

În timpul primului său mandat la  Casa Albă,  Donald Trump  a respins Bitcoin ca o înșelătorie. Dar în campania de realegere, el s-a apropiat de criptomonede și, pentru a-și finaliza convertirea, a semnat, la 6 martie, un ordin executiv de înființare a unei Rezerve strategice Bitcoin și a unui stoc de active digitale.

Guvernul Statelor Unite stochează în mod rațional o serie de bunuri în caz de urgență, inclusiv petrol, echipament militar, provizii medicale și aur, potrivit UnHerd. Dar ce rost are să tezaurizezi monede digitale care nu au nicio utilitate intrinsecă?

Fanfaronadă, trolling, strategie

Logica de a forța Rezerva Federală să creeze o rezervă de criptomonede este în parte o fanfaronadă interesată, în parte un trolling, dar și în parte o strategie.

Partea de fanfaronadă interesată a devenit dureros de evidentă atunci când Donald și Melania Trump au încasat zeci de milioane de dolari din monedele meme inutile pe care le-au emis cu trei zile înainte de inaugurarea prezidențială.

Partea de trolling a fost, de asemenea, evidentă în momentul în care Trump  a semnat ordinul executiv și a ridicat criptomonedele la statutul nobil rezervat anterior aurului și bonurilor de trezorerie americane.

Partea de strategie e mai ciudată: Trump susține și monedele stabile. Stablecoins precum Tether, USD Coin și Binance sunt comercializate drept versiuni cripto ale dolarului, în timp ce pretind că garantează convertibilitatea totală în dolari la o rată de schimb de unu la unu. Dar puțini au încredere în ele.

În timpul viitoarelor negocieri cu diverse guverne, cu tarifele atârnând ca o sabie a lui Damocles deasupra capului lor, Trump va face aluzii subtile la cât de mulțumit va fi dacă investitorii străini vor cumpăra aceste monede stabile folosind proprii lor dolari.

Dacă aceștia le cumpără, oferta de dolari va crește, cursul de schimb al dolarului va scădea, nicio altă monedă fiduciară nu va apărea ca potențial pretendent la statutul de monedă de rezervă al dolarului, iar valoarea monedelor stabile denominate în dolari va crește.

În cazul în care  strategia funcționează și monedele stabile devin un pilon al hegemoniei americane, Trump va fi plantat o bombă cu ceas în fundațiile sistemului monetar global.

Lecția Bretton Woods

Istoria monetară este plină de cadavrele schemelor ce garantează convertibilitatea unei monede noi cu o rezervă de valoare consacrată. Însuși etalonul aur a fost un astfel de sistem, iar sistemul postbelic Bretton Woods un altul.

În 1971, președintele Nixon a rupt acordul de la Bretton Woods, a pus capăt convertibilității dolarului în aurul guvernului SUA și le-a transmis europenilor un mesaj în stil trumpian: „dolarul este moneda noastră, dar este problema voastră”.

Puternicul imperiu american, la apogeul hegemoniei sale mondiale, nu a putut onora ancora sistemului financiar sărbătorit după război, și anume rata de conversie fixă. Cum poate să o facă acum Tether sau Binance? Criprobomba lui Trump e pe cale să explodeze.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
517 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger