AcasăEconomieCreșterea prețului la energie înseamnă persistența inflației europene. Ce fac “gardienii euro”?

Creșterea prețului la energie înseamnă persistența inflației europene. Ce fac “gardienii euro”?

Inflația a scăzut mai puțin decât se aștepta în februarie, deoarece creșterea mai rapidă a prețurilor la energie a compensat o încetinire a costurilor alimentelor

Inflația a scăzut mai puțin decât se aștepta în februarie, deoarece creșterea mai rapidă a prețurilor la energie a compensat o încetinire a costurilor alimentelor, reducând speranțele că Banca Centrală Europeană va reduce în curând ratele dobânzilor.

Măsurile de subvenționare a energiei sunt în curs de încheiere în întreaga Europă. Deși ponderea taxelor reprezintă 38% din factura medie a UE, aceasta ar putea crește, în special pentru anumite categorii de consumatori, în funcție de modul în care factorii de decizie vor aborda situația.

Măsurile obsesive de a „implementa tranziția verde”, inclusiv prin promovarea industriei cu emisii reduse de carbon, prin utilizarea sporită a energiei regenerabile și a rețelei aferente, vor duce la costuri și mai mari.

La jumătatea lunii ianuarie, Comisia Europeană a remarcat că, deși prețurile la gaze și electricitate au scăzut sub nivelul maxim din 2022, nu vor reveni la nivelurile anterioare pandemiei în viitorul apropiat.

Așteptările împărtășite de Standard & Poor’s și de unele companii de utilități indică faptul că prețurile angro la electricitate vor fi în acest an de două ori mai mari decât în perioada 2016-2019. Potrivit estimărilor ING, companiile europene de rețele electrice vor continua să crească atât generarea de fluxuri de numerar, cât și investițiile.

În aceste condiții, bancherii centrali continuă să țină în frâu politica monetară. Dar piața energiei nu acționează după planurile gardienilor euro, ci depinde de contractele pe termen lung între producători și clienți. Chiar dacă ratele inflației sunt mai scăzute, ținta de 2% a Băncii Centrale Europene este încă departe.

Europa a scăpat de criza energetică, dar nu există o normalizare ușoară. Cererea de electricitate nu are cum să fie încetinită, deoarece lăudatele surse regenerabile sunt inconstante. Prin urmare, piața energiei va  naviga cu prețuri ridicate în economii lente.

După pandemia Covid și criza energetică din 2021 și 2022,  s-au schimbat dramatic condițiile de cost operațional ale companiilor europene, inclusiv ale utilităților de rețea. La acestea s-au adăugat creșterile de rate cu impact asupra piețelor financiare și asupra randamentului plătit pentru noile emisiuni de datorie.

Cele mai mari 40 de companii europene din sector vor investi în total 132 de miliarde de euro în întreținerea și dezvoltarea rețelelor și a activelor de generare a energiei convenționale.

BCE intenționează să publice noi previziuni privind creșterea prețurilor după ședința de săptămâna viitoare. Probabil că își va reduce prognoza pentru inflația din zona euro în acest an de la 2,7% la 2,3%, conform analiștilor de la Goldman Sachs. Dar astfel de prognoze nu au cum să liniștească consumatorii speriați de facturile la energie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger