Euro a crescut în mod neașteptat de la anunțul președintelui american Donald Trump privind tarifele, care este probabil să reducă cu cel puțin câteva puncte procentuale veniturile companiilor europene, adăugându-se la impactul taxelor în sine.
În timp ce analiștii se așteaptă, de obicei, ca monedele țărilor să slăbească atunci când sunt afectate de tarife, limitând într-o oarecare măsură daunele, s-a întâmplat contrariul de când anunțul bombă al lui Trump din 2 aprilie a declanșat haosul de pe piață și a dus la prăbușirea dolarului.
Euro, stimulat și de o schimbare seismică în Germania în direcția cheltuielilor mari, a crescut cu aproximativ 10 % de la începutul lunii martie și a atins un nivel record ponderat în funcție de schimburi comerciale – un indicator cheie pentru Banca Centrală Europeană, notează Reuters. Jumătate din această creștere a venit în aprilie, punând moneda pe drumul către cea mai puternică lună de la sfârșitul anului 2022.
Totuși, aceasta este o veste proastă pentru economia blocului care se bazează pe exporturi, unde companiile din indicele STOXX 600 obțin 60% din veniturile lor, din care SUA reprezintă aproape jumătate, potrivit estimărilor Goldman Sachs.
Dublă lovitură
„Dacă avem o creștere mult mai slabă și un euro mult mai puternic, înseamnă o dublă lovitură pentru Europa”, subliniază Emmanuel Cau, director de strategie pentru acțiuni europene la Barclays.
Din punct de vedere istoric, o creștere susținută de 10% a monedei euro reduce cu 2-3% veniturile companiilor, a precizat Dennis Jose, strateg șef de acțiuni la BNP Paribas. Acest lucru nu va face decât să sporească incertitudinea, tarifele afectând deja perspectivele privind câștigurile din primul trimestru.
Germania, cea mai mare economie a blocului, ar putea suferi „o ușoară recesiune” în 2025, a declarat săptămâna trecută președintele Bundesbank, Joachim Nagel, în timp ce Fondul Monetar Internațional și-a redus previziunile de creștere pentru întregul bloc în acest an și anul viitor.
Având în vedere că unele bănci se așteaptă ca euro să urce la 1,20 USD, durerea ar putea fi mai profundă, iar companiile trag deja semnale de alarmă în comentariul lor privind câștigurile din primul trimestru.
Unilever prevede că pentru fiecare creștere de un cent a euro, veniturile sale anuale ar scădea cu aproximativ 30 de milioane de euro. L’Oreal a estimat că menținerea nivelului de 1,15 dolari – atins de euro săptămâna trecută – pentru întregul an ar reduce cu până la 2,9% vânzările nete.
Pentru întreprinderi, riscul afectează și competitivitatea, în condițiile în care UE avea nevoie disperată de un impuls chiar și înainte de toate turbulențele legate de tarife.
Euro a crescut pentru ca lumea arunca dolarul la gunoi intr-un ritm mai rapid decat inainte de tarife, ritm accelarat odata cu intrarea in BRICS a producatorilor de petrol. Iesirea de sub escrocheria dolarului, mentinuta cu varsare de sange, de catre interlopul planetar este o dorinta mai veche a lumii moderne, care se materializeaza zi de zi tot mai mult