Un dolar american în creștere provoacă cea mai mare scădere a monedelor din piețele emergente(EM) în ultimii 2 ani.
Indiele JPMorgan al monedelor din piețele emergente a scăzut cu mai mult de 5% în ultimele două luni și jumătate, fiind pe cale să înregistreze cea mai mare scădere trimestrială de la septembrie 2022, potrivit Financial Times. Declinul a fost semnificativ, cu cel puțin 23 de monede urmărite de Bloomberg scăzând față de dolar în acest trimestru.
”Trump transaction”
Dolarul a avut o evoluție rapidă de la sfârșitul lunii septembrie, fiind una dintre cele mai proeminente așa-numite „tranzacții Trump”, alimentată de așteptările că președintele ales al SUA va impune tarife comerciale drastice și va relaxa politica fiscală când va prelua funcția în ianuarie.
Dolarul este absolut în prim-plan ca factor al slăbiciunii monedelor din piețele emergente, a declarat Paul McNamara, manager principal al obligațiunilor și monedelor din EM la firma de fonduri GAM.
Trump a anunțat în noiembrie că va impune taxe de 25% pentru toate importurile din Mexic și din Canada, partenerul său de pe piața dezvoltată, precum și un supliment de 10% pentru bunurile chinezești. Peso-ul mexican a scăzut cu 2,1% în acest trimestru, în timp ce yuanul a scăzut cu 3,7%.
Realul brazilian a scăzut la minime record în ultimele săptămâni, trecând pentru prima dată pragul de șase la dolar. Mai pe larg, randul sud-african — de obicei văzut ca un indicator al tendințelor din rândul piețelor emergente deoarece este mai ușor de tranzacționat decât alte valute — a scăzut cu aproximativ 2,4% de la sfârșitul lui septembrie.Amploarea vânzărilor post-electorale a afectat, de asemenea, așa-numitele tranzacții de carry, când investitorii împrumută în valute cu rate ale dobânzii mai mici, cum ar fi dolarul sau yenul, pentru a cumpăra valutele EM cu randamente mai mari.
Un coș de tranzacții populare EM carry urmărite de Citi a returnat doar 1,5% în acest an, sau aproximativ media sa pe 10 ani, față de 7,5% în 2023.
Valutele EM au înregistrat ultima dată o scădere trimestrială de această amploare în 2022, când Rezerva Federală a SUA a strâns șuruburile politicii monetare pentru a stopa inflația galopantă. Pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, diferența tot mai mare față de ratele din piețele emergente a pus presiune asupra monedelor acelor țări.
În cele din urmă, dolarul în creștere a dus la scăderea euro în ultimele luni. Conform lui Mark McCormick, șeful strategiilor FX de la TD Securities, este o veste proastă pentru monedele EM care „orbitează în jurul euro”, inclusiv zlotul polonez și forintul maghiar.