AcasăEconomieCreșterea dobânzilor înseamnă petrol mai ieftin?

Creșterea dobânzilor înseamnă petrol mai ieftin?

Prețurile petrolului a scăzut luni, pe fondul temerilor legate de noi majorări ale ratelor de dobândă, de care comercianții se tem că ar putea afecta creșterea economică și ar putea diminua cererea globală de combustibili.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 1,25% mai puțin, la 80,64 dolari pe baril. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a scăzut cu 1,30%, la 76,86 dolari pe baril.

Vineri, Brent a crescut cu 0,69%, la 81,66 dolari pe baril, în timp ce WTI a adăugat 0,65%, închizând la 77,87 dolari pe baril.

Activitatea întreprinderilor din SUA și din zona euro a accelerat în aprilie, conform datelor preliminare, ceea ce a favorizat o nouă majorare a ratelor de dobândă de către băncile centrale.

S&P Global a precizat că indicele său flash US Composite PMI Output Index, care urmărește sectoarele de producție și servicii, a crescut la 53,5 în aprilie, de la 52,3 în luna precedentă, semnalând cea mai rapidă creștere a activității de afaceri din mai 2022.

Indicele PMI a rămas peste nivelul neutru de 50, care separă creșterea de contracție, timp de trei luni consecutive, indicând un impuls de expansiune în sectorul privat.

Indicele HCOB Flash Eurozone Composite PMI Output Index, o măsură a sănătății economice din regiune, a crescut la un maxim al ultimelor 11 luni, de la 53,7 în martie la 54,4 în aprilie.

Săptămâna trecută, cotația petrolului a înregistrat prima pierdere săptămânală din martie, trasă în jos de temerile legate de recesiunea din SUA și de îngrijorările legate de cererea globală de țiței.

Brent a renunțat la aproape toate câștigurile realizate după ce producătorii Opec+ au anunțat reduceri voluntare ale producției de 1,16 milioane de barili pe zi, pe 2 aprilie.

Aceste reduceri, care vor fi în vigoare începând cu luna mai și până la sfârșitul lunii decembrie, au ca scop susținerea stabilității pieței petrolului, au declarat producătorii.

Rusia, care face parte din alianța de 23 de membri ai producătorilor de țiței, a anunțat, de asemenea, că își va prelungi reducerea producției cu 500.000 de bpd până la sfârșitul acestui an.

„În general, au fost câteva luni dificile pentru comercianți, piața fiind afectată mai întâi de criza bancară, apoi de reducerile de producție Opec+ și acum de îngrijorările continue legate de riscul de recesiune și de impactul ratelor de dobândă asupra vererii”, a declarat Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
128 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger