AcasăEconomieCrește ponderea aurului – scade popularitatea dolarului

Crește ponderea aurului – scade popularitatea dolarului

Băncile centrale ale economiilor avansate se așteaptă ca ponderea aurului în rezervele globale să crească în detrimentul dolarului american

Băncile centrale ale economiilor avansate se așteaptă ca ponderea aurului în rezervele globale să crească în detrimentul dolarului american, deoarece aceste instituții caută să urmeze exemplul piețelor emergente în ceea ce privește cumpărarea de lingouri.

Aproape 60% dintre băncile centrale din țările bogate consideră că ponderea aurului în rezervele mondiale va crește în următorii cinci ani, față de 38%  anul trecut, potrivit unui sondaj  realizat de World Gold Council, preluat de Financial Times.

Aproximativ 13% din economiile avansate intenționează să își majoreze deținerile de aur în următorul an, în creștere față de 8% în 2023. Urmează exemplul băncilor centrale de pe piețele emergente, care au fost principalii cumpărători de aur de la criza financiară mondială din 2008.

Mai puțini dolari, mai mult aur

Între timp, o proporție tot mai mare de economii avansate – 56%, față de 46% anul trecut – consideră, de asemenea, că ponderea dolarului în rezervele globale va scădea în următorii 5 ani. În rândul băncilor centrale de pe piețele emergente, 64% împărtășesc această opinie.

Cererea de aur, care vine în ciuda unei creșteri puternice a prețului metalului galben în acest an, evidențiază modul în care alocările pentru dolar au fost în scădere, deoarece băncile centrale au încercat să își diversifice deținerile prin monede și active alternative, în special după ce SUA și-au înarmat moneda în sancțiunile împotriva Rusiei.

„Anul acesta am văzut o convergență mult mai puternică. Mai multe țări avansate spun că aurul va ocupa o mai mare parte din rezervele globale, iar dolarul va fi mai puțin”, a declarat Shaokai Fan, șeful global al băncilor centrale la WGC.

Sondajul – una dintre puținele informații despre modul de gândire al administratorilor de rezerve, care se feresc de publicitate – a constatat că o proporție record de bănci centrale de la începutul colectării datelor, în urmă cu cinci ani, intenționează să își majoreze rezervele de aur în următoarele 12 luni, respectiv 29% dintre respondenți. Dintre respondenții de pe piețele emergente, aproape 40% intenționează să își majoreze rezervele.

Potrivit WGC, băncile centrale au adăugat peste 1.000 de tone de aur la rezervele lor atât în 2022, cât și în 2023. Sancțiunile impuse de SUA asupra activelor Rusiei denominate în dolari au determinat o goană a instituțiilor financiare oficiale neoccidentale pentru lingouri – a căror valoare nu depinde de niciun guvern sau bancă, spre deosebire de monedele fiat.

Anii consecutivi de achiziții record, al căror ritm a continuat și în 2024, au fost un factor determinant în spatele revenirii aurului la aproape 1.450 de dolari pe uncie luna trecută, după ce crescut cu 42% de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, în octombrie.

Ponderea dolarului în rezervele valutare globale scăzut de la peste 70% în 2000 la aproximativ 55% anul trecut, conform unui raport realizat luna aceasta de FMI.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
360 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pentru aurul sa-l ai in
    vistiera trebuie platit.
    Sa tiparesti poza presedintelui SUA pe niste hartii este infinit mai ieftin.Si asta se face fara sa aiba rezervele de aur pentru asigurare.
    Este smecheria monopolului american.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger