Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, a scăzut marți cu 0,06%, la 84,85 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a scăzut cu 0,44%, la 77,56 dolari pe baril. Cotațiile sunt ecoul îmbunătățirii perspectivelor de creștere economică la nivel mondial.
Fondul Monetar Internațional și-a majorat marginal prognoza de creștere la 2,9% pentru 2023 și a declarat că reducerea inflației și redeschiderea Chinei indică o rezistență a economiei globale.
Producția Chinei ar urma să accelereze la 5,2%, față de o prognoză anterioară de 4,4%, în timp ce India ar urma să depășească economiile lumii cu o expansiune de 6,1% în 2023, după ce anul trecut a înregistrat o creștere de 6,8%.
India și China – doi dintre cei mai mari importatori de țiței din lume – vor reprezenta jumătate din creșterea globală din acest an, față de doar o zecime pentru SUA și zona euro combinate.FMI se așteaptă ca prețul petrolului să scadă cu aproximativ 16% în acest an.
Prețul mediu presupus, bazat pe piețele futures la 29 noiembrie 2022, este de 81,13 dolari în 2023 și de 75,36 dolari în 2024.
Comercianții din sectorul energetic vor urmări îndeaproape reuniunea Opec+ de miercuri, în cadrul căreia se așteaptă ca delegații să recomande continuarea politicii actuale de producție de petrol a grupului.
Analiștii estimează că Rezerva Federală a SUA, care va organiza prima sa reuniune de politică monetară din acest an pe 1 februarie, să anunțe o creștere mai mică a ratei dobânzii, pe fondul răcirii ratelor inflației în cea mai mare economie a lumii.
Producția mondială de petrol și alți combustibili lichizi va crește cu 1,1 milioane barili/zi în 2023, potrivit Agenției Internaționale a Energiei. SUA și alți producători non-OPEC vor adăuga 2,4 milioane b/z și încă 1,1 milioane în 2024.
Se estimează că prețurile internaționale de referință ale țițeiului Brent vor fi mai mici de 80 de dolari pe baril anul viitor, cu peste 20% mai mici decât în 2022.
Dar toate prognozele vor fi influențate de viitoarele evoluții ale economiei mondiale, după un an marcat de inflație, criză energetică și creșteri ale ratelor dobânzilor.