Proiectul de lege privind protecția consumatorilor în ceea ce privește costul total al creditării și cesiunea de creanțe a fost aprobat de comisiile de fond din Camera Deputaților.
Astfel, pentru populaţie ar urma plafonarea dobânzilor la credite.
E valabil doar pentru creditele de la IFN-uri
Față de forma inițială, vor fi plafonate doar dobânzile la împrumuturile acordate de IFN, nu și de bănci, pe tipuri și praguri de valoare a sumelor contractate.
Noile prevederi, dacă vor trece de votul plenului Camerei, vor fi aplicate, la cerere, și creditelor în derulare. Sunt aduse și noi limitări în ceea ce privește recuperarea creanțelor.
Prevederile legii:
- se aplică pentru creditele ipotecare și cele de consum (în valoare de până la 100.000 de lei), acordate de IFN;
- dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare va fi limitată la cel mult 8 puncte procentuale peste dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR;
- în cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.
Creditele la IFN-uri de 10,7 miliarde de lei
La finele trimestrului al treilea din 2023, populația avea credite la IFN în valoare de aproape 10,7 miliarde de lei. Spre comparație, populația avea credite de consum de la bănci de 68 de miliarde de lei și credite ipotecare de 105 miliarde de lei, precum și credite scoase în afara bilanțurilor de 10,3 miliarde de lei, potrivit datelor de la BNR.
Cum se limitează dobânda:
- pentru creditele de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi;
- pentru creditele între 5.001 și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi;
- pentru creditele între 10.001 și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi.