AcasăEconomieCrackdown: represiunea asupra criptomonedelor este abia la început!

Crackdown: represiunea asupra criptomonedelor este abia la început!

A fost multă veselie pe internet atunci când Departamentul de Justiție al SUA a anunțat arestarea fondatorului schimbului de criptomonede Bitzlato săptămâna trecută.

Bitzlato părea un pește mărunt, un nothingburger. Faptul că Bitcoin și-a reluat marșul peste 21.000 de dolari părea să confirme acest lucru. Dar începutul de an arată altceva.

La 3 ianuarie, o declarație comună a autorităților de reglementare bancară din SUA a avertizat industria cu privire la riscurile criptografice care se strecoară în sistemul bancar.

Apoi a urmat o înțelegere de 100 de milioane de dolari cu Coinbase Global Inc. din cauza controalelor interne slabe, un proces împotriva Gemini și a brokerului Genesis al gemenilor Winklevoss pentru că ar fi vândut valori mobiliare neînregistrate și o înțelegere de 45 de milioane de dolari cu platforma de împrumuturi Nexo (care și-a încetat operațiunile din SUA). “Citațiile sunt în zbor”, notează The Washington Post.

Roțile justiției se învârt încet – plângerea Gemini și Genesis a venit prea târziu pentru clienții care se luptă să recupereze 900 de milioane de dolari în fonduri blocate – dar acum se accelerează.

Prăbușirea FTX a demonstrat eșecurile lumii cripto, dar și beneficiile unei linii stricte de reglementare a burselor, cum ar fi atunci când Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare americane(SEC) a intervenit în spatele scenei în 2021 pentru a împiedica Coinbase să își lanseze propriul produs de cripto-împrumut.

Este posibil să existe numeroase dezbateri cu privire la faptul dacă jetoanele criptografice se aseamănă mai mult cu titlurile de valoare, mărfurile, serviciile bancare din umbră sau jocurile de noroc, însă obiectivul actual este de a se asigura că problemele criptografice nu se extind în sistemul financiar.

În timp ce încercările legislative de a elabora norme privind criptomonedele menite să prevină un alt „moment Lehman Brothers” se lovesc de întârzieri procedural, autoritățile de reglementare cu memorie lungă sunt cu ochii țintiți pe expunerea cripto a băncilor, ca un adevărat indicator de risc.

Compania Silvergate Capital deja zdrobită de expunerea sa la FTX, pare să fi înțeles mesajul și a redus valoarea activelor stablecoin pe care le-a cumpărat de la Diem și Meta Platforms – în valoare de aproape 200 de milioane de dolari la momentul respectiv – la practic nimic.

Acțiunea Bitzlato face parte din acest demers. Carol Van Cleef, un avocat cu o experiență îndelungată în domeniul activelor digitale, vede un plan pentru viitor, inclusiv determinarea de către Trezoreria SUA că acest schimb este o „preocupare primară în materie de spălare a banilor”, ceea ce îl transformă efectiv într-un paria internațional.

Reglemantarea are critici. Unii se tem de o depășire a limitelor; alții cred că este contraproductiv de a construi garduri de protecție în jurul activelor digitale.Dar spălarea de bani, frauda, manipularea pieței și evaziunea fiscală nu sunt riscuri care se rezolvă de la sine.

După cum a subliniat Fabio Panetta de la Banca Centrală Europeană, autoritățile de reglementare consideră că prețurile activelor digitale nereglementate pentru societate sunt ridicate și necesită mai multe măsuri. Represiunea este în mod clar abia la început; cei care sunt dornici să se scufunde din nou în cripto, chiar dacă tocmai au făcut o baie, ar trebui să ia aminte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
179 afisari

2 COMENTARII

  1. Cine a facut asta a făcut-o cu o strategie, sa adune chas ul de pe piata si sa ii îngroape. Se pierd si sau pierdut miliarde. Cine sunt cei care au pierdut cel mai mult, clasa de mijloc si cea de jos. Adâncirea dintre bogati si săraci creste. Si mai este un lucru negativ, dispare clasa de mijloc

  2. Asta cu cripto e un fel de caritas.
    Banii platiti ptr de ex un bitcoin sunt bani reali. Daca cumperi 1 bitcoin azi si Elon Musk a dormit bine peste noapte este posibil ca a doua zi sa ai 2 bicoini. Ce a determinat cresterea ? Nimic. In spatele criptomonrdelor nu sta nimic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger