AcasăEconomieCovidul din China și recesiunea agită piața aurului negru

Covidul din China și recesiunea agită piața aurului negru

Prețul petrolului și-a revenit joi, după două zile consecutive de pierderi importante, pe fondul creșterii numărului de cazuri de Covid-19 în China, principalul importator de țiței, și al îngrijorărilor tot mai mari legate de o încetinire a economiei mondiale.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, era cu 1,49% mai mare, la 78,95 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, se trnazacționa în creștere, cu 1,5%, la 73,93 dolari pe baril.

Ambele indicii de referință au scăzut miercuri cu peste 5%, după ce cu o zi înainte au depășit scăderile de 4%.

China, a doua cea mai mare economie din lume, se confruntă cu primul său val național de Covid –  luna trecută a relaxat abordarea sa de toleranță zero.

„Anxietatea pe termen scurt privind amploarea infecțiilor Covid-19 în China cântărește împotriva unei perspective de piață altfel optimiste”, a declarat Edward Bell, economist senior la Emirates NBD.

Contractele futures au înregistrat un declin puternic de la începutul acestui an, în condițiile în care investitorii continuă să fie îngrijorați de China și de posibilitatea tot mai mare a unei recesiuni. Pe baza prețurilor actuale, Brent a pierdut aproximativ 9% din valoarea sa din 30 decembrie.

La începutul acestei săptămâni, directorul general al Fondului Monetar Internațional a avertizat că o treime din economiile lumii ar putea intra în recesiune în 2023.

Miercuri, banca elvețiană UBS a declarat că se așteaptă ca Brent să se tranzacționeze la 110 dolari pe baril la mijlocul anului, în timp ce WTI este estimat la o medie de 107 dolari pe baril.

Redeschiderea Chinei ar putea duce cererea de petrol la “nivel record” în a doua jumătate a acestui an, a afirmat creditorul elvețian într-o notă de cercetare.

Producția de petrol din Rusia ar trebui să scadă în 2023 din cauza embargoului impus de Uniunea Europeană asupra țițeiului și produselor rafinate rusești.

O creștere a producției în afara grupului de țări Opec+ este de așteptat să fie modestă, având în vedere anii de subinvestiții în noi proiecte de petrol și gaze.

În raportul său din decembrie privind piața petrolieră, Agenția Internațională pentru Energie și-a majorat estimarea de creștere a cererii globale pentru 2023, cu 1,7 milioane de barili pe zi, față de estimarea sa anterioară de 1,6 milioane, pe baza consumului de țiței în India, China și Orientul Mijlociu.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
166 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger