AcasăEconomieCosturile locuințelor. Recesiunea imobiliară a ajuns la un punct de cotitură

Costurile locuințelor. Recesiunea imobiliară a ajuns la un punct de cotitură

Prețurile locuințelor cresc sau se stabilizează în majoritatea țărilor dezvoltate

Scăderea generalizată a prețurilor locuințelor la nivel mondial care a afectat economiile avansate s-a atenuat în mare parte, ceea ce i-a determinat pe economiști să prezică faptul că cea mai profundă recesiune imobiliară din ultimul deceniu a atins un punct de cotitură.

În cele 37 de țări industrializate din OCDE, prețurile nominale ale locuințelor au crescut cu 2,1% în al treilea trimestru al anului 2023, comparativ cu cele trei luni anterioare.    Doar aproximativ o treime dintre aceste țări au raportat o scădere de la un trimestru la altul în ultima perioadă, față de mai mult de jumătate la începutul anului, potrivit  unei analize FT.

Prețurile locuințelor au fost afectate la sfârșitul anului trecut, după ce băncile centrale au majorat ratele dobânzilor în cel mai rapid ritm din ultimele decenii pentru a limita inflația.

Cu toate acestea, acest declin s-a atenuat sau chiar s-a inversat în multe economii, deoarece așteptările că băncile centrale vor reduce costurile de împrumut în acest an au contribuit la scăderea ratelor la creditele ipotecare. De asemenea, lipsa proprietăților de vânzare a contribuit la susținerea evaluărilor, iar prețurile reale au revenit la creștere în ultimul trimestru.

Prețurile locuințelor cresc sau se stabilizează în majoritatea țărilor dezvoltate, în timp ce în Germania, Danemarca și Suedia, care au piețe de închiriere mai mari, se înregistrează scăderi într-un ritm mai lent.

Gospodăriile vor continua să se confrunte cu costuri mai mari ale creditelor ipotecare pe măsură ce renunță la contractele cu rată fixă, dar multe dintre ele au condiții mai bune comparativ cu anul trecut.

În SUA, prețurile locuințelor au crescut cu 5,2% până în noiembrie. Germania, unde problemele economice, supraevaluarea proprietăților și o piață de închiriere de mari dimensiuni apasă asupra imobiliar, a înregistrat anul trecut o contracție anuală de 10,2% – cea mai gravă dintre economiile UE, cu excepția Luxemburgului.

În întreaga UE, prețurile au crescut cu o rată nominală de 0,8% de la trimestru la trimestru în cele trei luni până în septembrie, inversând scăderea înregistrată la începutul anului, arată datele Eurostat, deși au fost în continuare cu 1% mai mici în ritm anual.

Corecția prețurilor locuințelor din Europa nu s-a încheiat încă, dar probabil că am văzut ce a fost mai rău”, a declarat Sylvain Broyer, economist-șef pentru EMEA la S&P Global Ratings. “Plățile ipotecare rămân ridicate, dar costurile locuințelor sunt așteptate să scadă”.

În unele economii, inclusiv în SUA, Australia,  Regatul Unit și UE,  piața a dat dovadă de o rezistență neașteptată, iar corecția prețurilor locuințelor nu a șters câștigurile mari înregistrate în timpul pandemiei de coronavirus, nici în termeni nominali, nici în termeni reali.

Dar în unele țări din afara OCDE situația este diferită. În China, care s-a confruntat cu o recesiune acută a pieței imobiliare, Fitch a prognozat că prețurile locuințelor vor continua să scadă în următorii doi ani, avertizând că cererea de investiții „a dispărut în mare parte” după o contracție a prețurilor de 7% în ultimii doi ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor