AcasăEconomieCosturile isteriei climatice: tranziția ecologică va scumpi un metal esențial până la...

Costurile isteriei climatice: tranziția ecologică va scumpi un metal esențial până la maxime record

Prețul cuprului va crește cu peste 75% în următorii doi ani, pe fondul întreruperii aprovizionării în sectorul minier și al cererii mai mari de metal, alimentată de promovarea energiei regenerabile. Cererea în creștere determinată de tranziția energetică ecologică și o scădere probabilă a dolarului american în a doua jumătate a anului 2024 vor impulsiona prețurile cuprului, potrivit unui raport realizat de BMI, o unitate de cercetare a Fitch Solutions. Piețele mizează pe faptul că Rezerva Federală a SUA va reduce dobânzile în acest an, ceea ce va slăbi dolarul. În plus, la recenta conferință COP28 privind schimbările climatice, peste 60 de țări au susținut un plan de triplare a capacității globale de energie regenerabilă până în 2030. Într-un raport din decembrie, Citibank a prognozat că obiectivele mai mari de energie verde ar crește cererea de cupru cu 4,2 milioane de tone suplimentare în următorii șase ani. La Bursa de Metale din Londra, cuprul a fost tranzacționat ultima dată la 8.559 de dolari pe tonă. Metalul este un pivot în ecosistemul tranziției energetice, fiind parte integrantă a producției de vehicule electrice, rețele electrice și turbine eoliene. Alți analiști văd o perioadă de creștere pentru cupru din cauza întreruperilor din minerit, Goldman Sachs anticipând un deficit de peste jumătate de milion de tone în acest an.În noiembrie, First Quantum Minerals a oprit producția la Cobre Panamá, una dintre cele mai mari mine de cupru din lume, în urma unei decizii a Curții Supreme și a unor proteste la nivel național din cauza problemelor de mediu! Anglo American, un producător important, a declarat că va reduce producția de cupru în 2024 și 2025, în încercarea de a reduce costurile."Reducerile de ofertă ne întăresc opinia că piața cuprului intră într-o perioadă de înăsprire mult mai clară", au scris analiștii de la Goldman, care văd prețul cuprului ajungând la 10.000 de dolari pe tonă în decursul acestui an și mult mai mult în 2025. Ironic, câștigătorii cursei cuprului vor fi în principal Chile și Peru, estimează BMI, țări care nu se pot lăuda cu o tranziție ecologică. O ofertă mai mică înseamnă, de asemenea, că noile topitorii de cupru care vor fi puse în funcțiune vor avea o lipsă de concentrate cu care să lucreze în 2024-2027, a declarat Wang Ruilin, analist senior la S&P Global.Minereurile de cupru sunt extrase din pământ și apoi transformate în concentrate de cupru. De aici, acestea sunt trimise la topitorii pentru a fi purificate în cupru rafinat, care stabilește prețul de referință LME.

Prețul cuprului va crește cu peste 75% în următorii doi ani, pe fondul întreruperii aprovizionării în sectorul minier și al cererii mai mari de metal, alimentată de promovarea energiei regenerabile.

Cererea în creștere determinată de tranziția energetică ecologică și o scădere probabilă a dolarului american în a doua jumătate a anului 2024 vor impulsiona prețurile cuprului, potrivit unui raport realizat de BMI, o unitate de cercetare a Fitch Solutions. Piețele mizează pe faptul că Rezerva Federală a SUA va reduce dobânzile în acest an, ceea ce va slăbi dolarul.

În plus, la recenta conferință COP28 privind schimbările climatice, peste 60 de țări au susținut un plan de triplare a capacității globale de energie regenerabilă până în 2030.

Într-un raport din decembrie, Citibank a prognozat că obiectivele mai mari de energie verde ar crește cererea de cupru cu 4,2 milioane de tone suplimentare în următorii șase ani.

La Bursa de Metale din Londra, cuprul a fost tranzacționat ultima dată la 8.559 de dolari pe tonă. Metalul este un pivot în ecosistemul tranziției energetice, fiind parte integrantă a producției de vehicule electrice, rețele electrice și turbine eoliene.

Alți analiști văd o perioadă de creștere pentru cupru din cauza întreruperilor din minerit, Goldman Sachs anticipând un deficit de peste jumătate de milion de tone în acest an.

 

În noiembrie, First Quantum Minerals a oprit producția la Cobre Panamá, una dintre cele mai mari mine de cupru din lume, în urma unei decizii a Curții Supreme și a unor proteste la nivel național din cauza problemelor de mediu!

Anglo American, un producător important, a declarat că va reduce producția de cupru în 2024 și 2025, în încercarea de a reduce costurile.

„Reducerile de ofertă ne întăresc opinia că piața cuprului intră într-o perioadă de înăsprire mult mai clară”, au scris analiștii de la Goldman, care văd prețul cuprului ajungând la 10.000 de dolari pe tonă în decursul acestui an și mult mai mult în 2025.

Ironic, câștigătorii cursei cuprului vor fi în principal Chile și Peru, estimează BMI, țări care nu se pot lăuda cu o tranziție ecologică.

O ofertă mai mică înseamnă, de asemenea, că noile topitorii de cupru care vor fi puse în funcțiune vor avea o lipsă de concentrate cu care să lucreze în 2024-2027, a declarat Wang Ruilin, analist senior la S&P Global.

Minereurile de cupru sunt extrase din pământ și apoi transformate în concentrate de cupru. De aici, acestea sunt trimise la topitorii pentru a fi purificate în cupru rafinat, care stabilește prețul de referință LME.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.897 afisari

1 COMENTARIU

  1. O nava germana s-a rasturnat la granita cu Serbia cu 1000 tone de azot.Bravo Germania, trebuie sa platesti poluarea masiva pe Dunare si Marea Neagra.Germania care nu spune noua ca poluam, desi nu mai avem industrie, produce in draci azotat si exporta la fraieri.
    Guvernul meu, ce zice?
    Tace ca porcu’ in papusoi?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger