AcasăOldCoronacriza a spulberat economia Spaniei. Șase ani de creștere, anulați!

Coronacriza a spulberat economia Spaniei. Șase ani de creștere, anulați!

Spania

Criza coronavirusului a distrus economia Spaniei, declanșând cea mai gravă recesiune de la războiul civil. Statul iberic a raportat un declin istoric al economiei în trimestrul doi din 2020, reculul de 18,5% anulând toată redresarea de după criza financiară din 2008, transmite Reuters.

Lovită de una dintre cele mai grave focare de coronavirus din Europa, urmată de una dintre cele mai stricte blocaje ale pandemiei, economia spaniolă s-a oprit în martie și a rămas în mare parte paralizată până la sfârșitul lunii iunie.

Cifrele de la Institutul Național de Statistică au arătat, vineri, că economia s-a redus cu 18,5% în trimestrul doi, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), o scădere atât de dureroasă încât a eliminat aproape șase ani de creștere. Contracţia, mai accentuată decât se aşteptau analiştii – 16,6% – vine după o scădere de 5,2% în primul trimestru din 2020, provocând cea mai severă recesiune înregistrată vreodată de economia spaniolă.

Turismul, cel mai afectat sector

În timp ce guvernul de la Madrid a sperat că turiștii care călătoresc din nordul Europei și nu numai ar ajuta economia să revină în trimestrul al treilea, aceste speranțe au fost distruse de noile griji legate de coronavirus.

În urma deciziei Marii Britanii de a impune plasarea în carantină, începând de duminică, a cetăţenilor britanici care revin din Spania, analiştii se aşteaptă ca sectorul spaniol al turismului să se redreseze mai lent în trimestrul trei din 2020.

„Nu numai că economia spaniolă a fost una dintre cel mai grav afectate din zona euro de pandemie, ci se pare că se va recupera mult mai greu decât vecinii săi”, au spus analiștii de la Capital Economics.

Luna trecută, Guvernul de la Madrid a anunţat că va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului, extinzând eforturile de protejare a sectoarelor cheie ale economiei. Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut.

Rata șomajului a explodat

Şi rata şomajului în Spania a urcat la 15,33% în trimestrul doi din 2020, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, pe fondul efectelor pandemiei şi a reducerii numărului de turişti, arată datele publicate marţi de Ministerul Muncii.

În primele trei luni din acest an rata şomajului era de 14,41%. Analiştii se aşteptau ca în trimestrul doi rata şomajului să atingă 16,70%.

author avatar
Andreea Vlad
120 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger