AcasăEconomieCooperare, nu confruntare: noua ordine economică mondială?

Cooperare, nu confruntare: noua ordine economică mondială?

Economia mondială se străduiește să se redreseze, iar globalizarea se confruntă cu numeroase provocări complexe. Încotro se îndreaptă lumea? Va fi ea mai deschisă sau mai închisă decât acum?

Relațiile reciproc avantajoase devin tendința generală

De aici rezultă importanța de a construi o economie globală deschisă. Nu trebuie să existe restricții și inversări de tendințe. O astfel de economie este o alegere inevitabilă, în conformitate cu tendința istorică de dezvoltare egală.

Globalizarea economică echitabilă este singura cale de dezvoltare a societății umane, notează Modern Diplomacy. A favorizat circulația bunurilor și a capitalurilor, progresul științei și al tehnologiei.

Schimburile comerciale sunt în conformitate cu interesele comune ale tuturor statelor. În lumea de astăzi, o nouă etapă a revoluției științifice și tehnologice, precum și a transformării industriale, se dovedește a fi de fiecare dată o dezvoltare profundă. Interesele tuturor țărilor sunt întrepătrunse și destinul este comun. Cooperarea și relațiile reciproc avantajoase – în cazul celor bilaterale – devin tendința generală.

La urma urmei, nimeni nu poate face față singur diverselor provocări cu care se confruntă omenirea și nicio țară nu se poate transforma într-o insulă închisă în ea însăși. Deschiderea aduce progres și, dimpotrivă, izolarea îi va lăsa inevitabil în urmă pe cei care o susțin.

Proiectul dorit al unei noi ordini economice mondiale urmărește cu fermitate o strategie de liberalizare și de facilitare a comerțului și a politicilor de investiții la nivel înalt și promovează crearea unui model de contacte și relații care să lege pământul, marea, Estul și Vestul, care sunt promotorii fundamentali ai unei abordări globale comune și deschise la minte.

Construirea unei economii mondiale deschise este o condiție prealabilă inevitabilă pentru a avansa și a adera la valorile comune ale întregii omeniri.Angajarea în „cercuri interioare” trebuie, de asemenea, să fie respinsă în totalitate. Același lucru este valabil și pentru declanșarea unei confruntări de-a lungul unor linii politice ideologice învechite, care în trecut au însemnat asuprirea celor slabi, astfel încât învingătorul să poată lua totul.

Particularismul elitelor autointitulate economic-politice și care se impun din punct de vedere ideologic devine o cale din ce în ce mai îngustă.Pandemia Covid-19  a declanșat adesea cazuri de unilateralism, protecționism și intimidare interstatală, adică riscuri și incertitudini în comunitatea internațională. Cu toate acestea, lumea nu a revenit la o stare de închidere și separare reciprocă totală.

Este esențial să se stabilească o viziune globală și să se urmărească cu fermitate o strategie reciproc avantajoasă de deschidere pentru toți.Sistemul unei economii deschise va accelera construcția unui nou model de dezvoltare în care ciclurile național și internațional se vor promova reciproc, astfel încât să creeze noi avantaje în cooperarea internațională și în libera concurență.

Pe de altă parte, factorii de decizie politică trebuie să promoveze construirea unui nou tip de relații internaționale și să se opună tuturor formelor de protecționism, hegemonism și mentalitate de Război Rece.

Aceasta înseamnă crearea unui sistem comercial multilateral liber și nediscriminatoriu în beneficiul stabilității economice globale, al redresării post-Covid și al dezvoltării durabile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor