Restricțiile Chinei privind exporturile de pământuri rare au dus la oprirea unor părți ale lanțului mondial de aprovizionare cu automobile și la aducerea președintelui american Donald Trump la masa negocierilor.
Dar la Beijing, astfel de restricții reprezintă o mare bătaie de cap pentru companiile care se luptă deja cu o economie stagnantă, notează Reuters.
China a limitat exporturile de pământuri rare și de magneți în aprilie, ca represalii la tarifele americane, reducând vânzările offshore ale producătorilor, în timp ce aceștia se confruntă cu deflația prețurilor și cu vremuri grele pe una dintre piețele lor cheie – vehiculele electrice.
Este puțin probabil ca durerea producătorilor de magneți să se diminueze în curând, chiar și după ce SUA au anunțat un acord cu China la 27 iunie pentru ca pământurile rare să circule din nou.
Orice acord ar necesita timp pentru a fi pus în aplicare, a anunțat Baotou Rare Earth Products Exchange, o platformă comercială chineză susținută de stat, menționând că stocurile se acumulează în depozite, într-o postare pe WeChat la 12 ore după anunțarea acordului.
Restricțiile la export au dus la o scădere cu 75% a exporturilor de magneți în cele două luni de la impunerea restricțiilor și au forțat mai multe companii auto din întreaga lume să întrerupă temporar producția.
În timp ce China produce 90% din magneții de pământuri rare utilizați la nivel mondial și consumă cea mai mare parte a acestora, exporturile au variat de la 18% la 50% din veniturile totale în 2024 în rândul celor mai mari 11 producători de magneți cotați la bursă, în funcție de capacitate, potrivit declarațiilor publice.
„Vânzările lor sunt acum presate de la ambele capete – exporturi întrerupte și cerere internă în scădere. Au pierdut o parte importantă a bazei lor de clienți, fără nicio certitudine cu privire la momentul în care o vor recâștiga”, spune Ellie Saklatvala, șefa departamentului de stabilire a prețurilor metalelor la furnizorul de informații despre mărfuri Argus.
Prins în focul încrucișat geopolitic al tarifelor impuse de Washington și al represaliilor Chinei, prețul acțiunilor producătorilor de magneți cotați la burse a scăzut în aprilie, după anunțarea restricțiilor la export.
În opinia lui Cory Combs, directorul departamentului de cercetare în domeniul mineralelor critice din cadrul firmei de consultanță Trivium China, ”revenirea nu pare să se bazeze pe nicio previziune rezonabilă privind viitorul industriei”.