Trecerea în conservare a grupului pe lignit de la Turceni nu a fost decât o stratagemă a Ministerului Energiei, pentru a calma spiritele. Solicitarea de a nu fi aruncat la fier vechi a fost făcută chiar de Transelectrica, care a cerut, de fapt, menținerea în conservare a două grupuri, inclusiv cel de la Rovinari, care s-a pierdut pe parcurs, acestea fiind esențiale pentru echilibrarea sistemului energetic național. De la Sebastian Burduja aflăm însă că, pentru a ne bifa un jalon din PNRR, Comisia Europeană a cerut dovezi că grupul de la Turceni nu a fost repornit.
Intrarea în conservare a grupului de producție a energiei pe lignit de la Turceni a rămas doar pe hârtia legislativă, pentru că, în realitate, capacitatea are interdicție de a fi repusă în funcțiune. Acest lucru l-am aflat chiar de la ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care, în raportul de mandat, ne explică faptul că jalonul 115, care privea scoaterea din operare a capacității de producție a energiei electrice pe bază de lignit, nu a fost încă bifat de Comisia Europeană.
Potrivit raportului publicat pe site-ul Ministerului Energiei, pe 24 august, jalonul 115 a fost finalizat, deoarece cele 5 grupuri energetice de la Mintia (1.050 MW), Grupul energetic 8 Ișalnița (315 MW) și grupul energetic 3 Turceni (330MW) au fost retrase din exploatare din decembrie 2021, iar grupul energetic 3 Rovinari (330MW) a fost retras din exploatare începând cu 1 iunie 2023. De asemenea, grupul 7 Turceni (330MW) a fost retras din exploatare, cu trecere în conservare începând cu 1 iunie 2023. ”Toate documentele doveditoare au fost înaintate Comisiei Europene. În data de 20 octombrie 2023 a avut loc o întâlnire tehnică cu serviciile Comisiei cu privire la stadiul îndeplinirii țintelor și jaloanelor incluse în cererea
de plată nr. 3. În ce privește Ținta 115, Comisia a apreciat că, la acel moment, aceasta nu era îndeplinită satisfăcător și că evaluarea se va face în strict acord cu Legea decarbonizării, jalonul 114 inclus în Cererea de plată nr. 2. În data de 14 noiembrie 2023, am transmis Comisiei Europene, Cover Note-ul actualizat, împreună cu adresele CE Oltenia și Transelectrica, prin care se confirmă că, până în prezent, grupul Turceni 7 nu a fost scos din conservare”, se arată în raportul de mandat al ministrului Sebastian Burduja.
Viitorul mineritului -parcurile fotovoltaice
În data 17 iulie 2023, Ministerul Energiei a semnat contractele de finanțare pentru 8 parcuri fotovoltaice la Complexul Energetic Oltenia, acestea fiind viitorul mineritului în această zonă. Contractele au fost încheiate cu SPV Complexul Energetic Oltenia – OMV Petrom și cu SPV Complexul Energetic Oltenia – Tinmar Energy, pentru construirea de parcuri fotovoltaice la Işalniţa, Tismana, Roșia, Rovinari, Turceni, precum și pe haldele Pinoasa și Bohorelu. Deocamdată, au fost declanșate doar procedurile de achiziție pentru contractarea serviciilor de inginerie, construcție și punere în funcțiune a noilor capacități. Tot în 17 iulie a fost semnat și contractul cu SPV CE Oltenia – TINMAR ENERGY) pentru construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 475 MW, la Turceni, iar în data de 23.02.2024 a fost semnat contractul aferent proiectului pentru construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural (SPV CE Oltenia- ALRO Slatina), de aproximativ 850 MW, la Ișalnița.
Unde este deschiderea?
Ministrul Energiei ne spune că a mers în octombrie 2023 la Bruxelles, unde a discutat cu 4 comisari europeni și a susținut ferm că România nu poate renunța la producția de energie electrică pe bază de cărbune, fără a pune altceva în loc.
”În urma dezbaterilor cu oficialii europeni, există deschidere din partea Comisiei Europene pentru continuarea discuțiilor privitoare la viitorul mineritului în Valea Jiului și la Complexul Energetic Oltenia. Până la mijlocul lui 2024, Transelectrica va derula un studiu de adecvanță a sistemului energetic până la jumătatea anului viitor, în baza acestuia urmând să continue discuțiile tehnice privind viitorul CE Oltenia”, se precizează în raportul de mandat.
Cei mai mari tradatori de tara sint in echipa cistigatoare pnl. Groparii Romaniei!
Transelectrica a cerut corect sa se conserve, pentru ca centrala sa mai poata fi repornita in caz de nevoie. Insa Comisia Europeana vrea sa ne distruga cu totul interzicandu-ne conservarea, ceea ce echivaleaza cu inchiderea definitiva a termocentralei. Daca mai exista patrioti in conducerea tarii acestia trebuie sa spuna un NU raspicat catre CE, dand ca exemple Germania si Polonia care traiesc bine mersi din productia de energie electrica bazata pe carbune! Energia fotovoltaica este o nascocire care ne duce la sapa de lemn!
PNRR ucide economia romaneasca!
Ei promit ca ne dau niste bani fabricati din tastatura pe calculator ca noi sa ne inchidem economia, si nici macar banii aia nu ni-i dau. Jos PNRR!
Dar pe ale lor de ce le au deschis?
Fără minerit in Gorj…Un mediu curat. ENERGIE DIN PARCURI VOLTAICE.
Lasa-ne,fă-ți acasă parc fotovoltaic pe banii tai.
Trădătorii de tara, incompetentii, seralistii, lenesii lucreaza pentru Ro. Desteptilor, daca mai exist astfel de pokimene in tara, de ce nu fabricati voi panouri fotovoltaice, acumulatori cu Li, …. si tot ce mai avem nevoie pentru energie curata. Adica ii ingrasam pe chinezoi, noi murim de foame platind energia superscumpa, pentru alti incompetenti de la ue, usr, pmp, pnl, psd vor salarii, pensii de la ue. Mi-e scaba de tradare si tradatori, bravo ungaria, chiar daca capul plecat sabia nu-l taie, de care mie scarba la fel.