AcasăEconomieConsecințele ”Maganomics”

Consecințele ”Maganomics”

Trump, un audodescris ”om al tarifelor”, are o convingere de lungă durată și adânc înrădăcinată că SUA trebuie să-și închidă deficitul comercial și să stimuleze producția autohtonă

Viziunea lui Donald Trump de a remodela cea mai mare economie a lumii prin politici protecționiste America First va afecta creșterea, potrivit sondajelor economiștilor din Financial Times, care contrastează cu optimismul investitorilor față de planurile președintelui ales.

Sondajele din SUA, Marea Britanie și zona euro cu privire la impactul economic al revenirii lui Trump la Casa Albă au arătat că respondenții cred că schimbarea sa protecționistă va umbri beneficiile altor elemente ale „Maganomics”.

”Politicile lui Trump  pot aduce o creștere pe termen scurt, dar acest lucru va fi în detrimentul unei încetiniri globale care va reveni și va afecta  SUA mai târziu,” a declarat Serebnem Kalemni-Oznam, profesor la Universitatea Brown.

Cu toate acestea, majoritatea economiștilor –  inclusiv la FMI, OCDE și Comisia Europeană — prognozează o creștere mai puternică în SUA decât în Europa în 2025.

Economia americană a depășit în mod constant cele europene de la pandemia de coronavirus, extinzându-se cu o rată de 2,8% în al treilea trimestru al anului trecut.

Trump nu a stabilit încă un prospect cuprinzător de politică economică, lăsând analiștii să-și bazeze perspectivele pe promisiunile și amenințările făcute pe traseul campaniei.

Printre acestea se numără planurile de a impune tarife globale de până la 20% pentru toate importurile din SUA, deportările în masă ale lucrătorilor fără acte, reducerea birocrației și permanentizarea reducerilor fiscale introduse în 2017.

Convingerea ”omului tarifelor”

Trump, un audodescris ”om al tarifelor”, are o convingere de lungă durată și adânc înrădăcinată că SUA trebuie să-și închidă deficitul comercial și să stimuleze producția autohtonă.

Indicele de capital S&P din SUA a crescut în săptămânile următoare victoriei lui Trump, deși a reușit unele dintre aceste câștiguri în decembrie, după ce SUA au semnalat că vor face mai puține reduceri de rate în acest an decât se anticipase anterior.

În cel mai bun ciclu de doi ani din acest secol, indicele de capital S&P din SUA  a încheiat 2024 cu 23,3% după un câștig similar în 2023.

Benjamin Bowler, un strateg al Băncii Americii, a declarat că economia laissez-faire, reducerile de taxe și reglementarea lui Trump, împreună cu o potențială revoluție a inteligenței artificiale, înseamnă că raliul va continua probabil până la sfârșitul lui 2025.

Economiștii din zona euro au fost mai pesimiști cu privire la impactul politiclor lui Trump în regiunea lor decât cei din SUA.

Amenințarea lui Trump cu o taxă de 60% asupra Chinei ar pune și mai mult la încercare industriile europene, subliniază Christophe Boucher, director de investiții la ABN Amro Investment Solution, deoarece ar ridica perspectiva ca Beijingul să inunde UE cu produse ieftine.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger