Cauta

Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile

Țările riscă să încetinească răspunsul lor la schimbările climatice prin introducerea de bariere comerciale asupra produselor chinezești

Un director executiv al unuia dintre cele mai mari grupuri de echipamente solare din China a cerut guvernelor occidentale să „lase cea mai bună tehnologie să câștige”, în timp ce companiile și oficialii chinezi ripostează la protecționismul în creștere din SUA și Europa.

Zhou Shijun, care conduce marketingul global al Arctech, un producător de sisteme de montare pentru instalații solare de mari dimensiuni, spune că țările riscă să încetinească răspunsul lor la schimbările climatice prin introducerea de bariere comerciale asupra produselor chinezești.

Într-un interviu acordat Financial Times, Zhou a declarat că aplicarea unor măsuri protecționiste în loc să acorde prioritate celor mai bune tehnologii „se va întoarce împotriva dezvoltării” industriei energiei regenerabile. „Apariția barierelor comerciale lovește în mod nedrept producătorii de tehnologii mai avansate care nu au o producție excedentară”.

El a  argumentat că majoritatea companiilor din industria solară cu probleme de supracapacitate produceau tehnologii mai ieftine. Dinamica este similară cu cea din industria auto, unde producătorii de mașini cu motoare cu combustie internă au o capacitate excedentară mai mare decât cei care produc vehicule electrice.

Zhou a adăugat că, în timp ce China va fi „întotdeauna” cea mai mare piață a sa, Arctech vizează creșterea în Orientul Mijlociu, Asia și America Latină și nu are planuri de a intra în SUA.Compania, listată la Hanghai, care are o capitalizare bursieră de 1,9 miliarde de dolari, a raportat venituri anuale de 886 milioane de dolari în 2023.

Câștigă China

China reprezintă peste 80% din producția de energie solară la nivel mondial, rezultatul anilor de investiții de stat și al concurenței locale intense.

În ciuda previziunilor privind o cerere robustă pe termen lung în acest sector, unele părți ale industriei de producție de energie solară din China au apelat la exporturi pentru a vinde oferta excedentară. Acest lucru a dus la prăbușirea prețurilor și a stârnit plângeri din partea SUA și a Europei cu privire la politica industrială și practicile comerciale ale Beijingului.

Marți, președintele Joe Biden a majorat brusc tarifele la importurile din China, inclusiv la vehiculele electrice și la panourile solare. În ultimele nouă luni, UE a lansat investigații privind industria vehiculelor electrice, a energiei solare și eoliene din China.

Dar protecționismul Occidentului și creșterea tarifelor vamale sunt măsuri ineficiente. Nu vor împiedica continuarea  invaziei produselor chinezești în SUA și Europa. Ar fi o parte din consecințele isteriei climatice. Nu e greu de bănuit că vor urma noi războaie comerciale, iar istoria recentă a demonstat că Occidentul nu a câștigat nimic.

Ultimele stiri

  • România, pe mâna unui elitism leșinat cu fobie de Trump
  • Polițiștii devin bodyguarzii magistraților. Măsuri de protecție extreme pentru judecători și procurori
  • Fost oficial la Comisia Europeană: UE s-ar putea retrage din Acordul de la Paris
  • Bogăția ascunsă a României. Rezerve uriașe de apă subterană pură
  • Fructul care alungă insomniile: mit sau realitate?
  • Macron e bun de gură, dar nu va rezolva criza migrației
  • Dublă dominație: Israelul nu are rivali pe piețele financiare și în Orientul Mijlociu
  • Trump, meșterul ”zidului tarifar asiatic”
  • Euro puternic – sabie cu două tăișuri
  • Schema germană: schimb de mașini pentru a evita tarifele americane
  • Exit mobile version