Cauta

Confruntarea pentru bani, petrol și carbon

Pot fi transformate în realitate obiectivele climatice ale summitului COP28?

Responsabili politici,  lideri de afaceri și diferite personalități  din întreaga lume sosesc la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, pentru cea mai mare și mai importantă conferință  privind clima.

Iată o privire asupra mizelor summitului COP28, care începe joi și se va desfășura până la 12 decembrie.

Finanțare

Finanțarea necesară pentru a sprijini eforturile de reducere semnificativă a emisiilor a fost întotdeauna un subiect sensibil.

Discuțiile de la Bonn, Germania, la începutul anului, s-au blocat în legătură cu această problemă a finanțării și a sprijinului, unele țări cu venituri mici refuzând să vorbească despre reducerea emisiilor dacă nu se pune la fel de mult accent pe modul în care națiunile bogate le vor oferi bani.

Se așteaptă să fie o „luptă uriașă” între națiunile cu venituri mari și cele cu venituri mici la COP28, notează CNBC. Cu toate acestea, datele publicate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică la jumătatea lunii noiembrie au arătat că țările bogate și-au respectat în sfârșit promisiunea de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an țărilor cu venituri mici – deși cu doi ani după termenul limită. Se speră că acest lucru ar putea favoriza într-o oarecare măsură „bunăvoința” la summit.

„COP28 are un rol masiv de jucat în stabilirea direcției politice pentru o schimbare transformatoare în ceea ce privește ambițiile climatice. Dar fără finanțare și încredere economică, națiunile nu vor putea acționa în ritmul și la amploarea necesare”, a declarat Alex Scott, director de program la E3G, un grup de reflecție independent privind clima.

O altă problemă financiară majoră va fi operaționalizarea așa-numitului fond pentru „pierderi și daune”, probabil principala moștenire a summitului COP27 de anul trecut din Egipt.

Țările bogate, deși sunt responsabile pentru cea mai mare parte a emisiilor istorice de gaze cu efect de seră, s-au opus de mult timp creării unui fond care să compenseze țările cu venituri mici pentru pierderile și daunele pe care le-au provocat.

Combustibilii fosili

COP28 va fi cel mai important moment de responsabilizare pentru acțiuni climatice din istorie – iar combustibilii fosili vor fi în centrul discuțiilor, spune Melanie Robinson, director al programului global pentru climă de la World Resources Institute.

Există mai multe probleme și întrebări. Eliminarea treptată sau reducerea treptată a combustibililor fosili este imposibil de realizat. Care va fi strategia pentru sectorul nuclear?

Ce rol mai are tehnologia de captare și stocare a carbonului(CCS) în reducerea emisiilor, dacă marile companii petroliere și industriale nu o adoptă?

Definiția  combustibililor fosili fără reducere a emisiilor nu este clară, în ciuda faptului că termenul apare în mai multe angajamente privind clima. “COP28 poate să devină o platformă de celebrare  a  angajamentelor industriei petrolului și gazelor care nu reușesc să reducă emisiile produselor lor”, a avertizat Robinson.

Într-adevăr, orice angajament de zero net din partea industriei petrolului și gazelor care nu implică așa-numitele emisii din domeniul de aplicare 3 nu ar fi semnificativ. Emisiile din domeniul de aplicare 3 se referă la cele produse de întregul lanț valoric al unei companii și reprezintă adesea cea mai mare parte a amprentei de carbon.

O componentă unică a discuțiilor de la Dubai încheierea primului bilanț global de la semnarea Acordului de la Paris – acordul din 2015 care vizează limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Potrivit raportului de sinteză al ONU privind bilanțul global, publicat la începutul lunii septembrie, numai „o schimbare transformatoare” va fi suficientă pentru a readuce lumea pe calea cea bună în vederea îndeplinirii obiectivelor climatice. Rămâne de văzut ce va transforma COP28.

Ultimele stiri

  • Aproape toată țara, sub avertizare de ploi torențiale și vijelii. ANM a emis COD PORTOCALIU și GALBEN – HARTA
  • Anunț devenit viral: Un clujean oferă cazare gratuită și mâncare, într-o casă la munte. Are o singură condiție/ FOTO
  • Un cutremur puternic a lovit centrul Japoniei, luni dimineață
  • Incident înspăimântător în Cehia. 18 persoane, rănite de fulger într-un parc
  • Ciucă, despre sondajele la prezidențiale: Nu toţi cei care au fost clasaţi primii au câştigat alegerile – VIDEO
  • Poza Zilei
  • Horoscop 3 iunie 2024 – Astăzi veți avea timp să vă concentrați
  • Alege ce citești
  • E oficial. Ursula a dat undă verde pentru importurile din Ucraina până în 2025
  • Gabriela Firea, a doua scrisoare deschisă către Nicușor Dan: „Domnule primar, sunteți serios?”
  • Exit mobile version