O dezbatere care s-a dorit a fi un fel de ”hai să ne lăudăm reciproc”, invitați fiind și doi miniștri ai Guvernului Ciolacu, dar și șeful ANRE, s-a transformat într-un coșmar. Deși reprezentanții Transelectrica au fost cât de cât temperați în critici de-a lungul timpului, de data aceasta, un director al companiei nu s-a mai abținut și i-a dat ministrului Sebastian Burduja cu hub-ul energetic în cap. Acesta a spus clar că România se află într-o situație foarte gravă și că nu mai este capabilă să-și asigure consumul de energie.
Dezbaterea Energy Forum, organizată zilele trecute, a fost un adevărat coșmar pentru Sebastian Burduja, ministrul Energiei, care nu se aștepta ca pălitura să vină chiar de la un reprezentant din sistem. Conștient și alarmat de situația energetică gravă pe care o traversează România, George Vișan, directorul Direcția Piețe de Energie Transelectrica, a lăsat orice diplomație și precauție deoparte și a spus apăsat unde ne aflăm în acest moment.
”În ce privește întrebarea <<poate să devină România un hub energetic>>, eu cred că trebuie să fim foarte cinstiți, pentru că în momentul ăsta importăm 1.443 MWh, iar dimineață am importat 2.100 MWh. De luni de zile se întâmplă acest lucru. Atâta timp cât nu suntem capabili să ne asigurăm propriul consum de energie produsă în România, avem o mare problemă. De aceea prețurile pe care le vedem în piața românească, dar și în Bulgaria, sunt cele mai mari din Europa în mod constant, în perioadă de criză. Nu avem producție pentru că nu am instalat capacități. Anul acesta s-au instalat câteva sute de MW, în timp ce Germania a instalat multe mii de MW în regenerabile. Am închis toată industria de cărbune, în timp ce Germania și Polonia o vor închide în 2049. Nu am terminat proiecte de producție pe gaz de 7-8 ani. Deci cum putem să ne închipuim că noi putem să fim un hub energetic?”, a declarat George Vișan, director Transelectrica.
Nu am pus în funcțiune mai nimic
Reprezentantul conducerii Transelectrica a afirmat că Planul de investiții pe 10 ani al Transelectrica asigură eliminarea congestiilor structurale, de aceea nu prea este de acord că nu avem producție din cauza rețelelor de distribuție și transport. Anul acesta Transelectrica a alocat 2,8 miliarde de lei pentru modernizarea și consolidarea interconexiunilor, iar speranța este ca ele să se pună în funcțiune într-un termen rezonabil astfel încît în 2027-2028 să aibă o capacitate care să asigure eliminarea congestiilor structurale.
”Și, cu ocazia aceasta, vom permite tranzite, dar nu vom deveni hub energetic atâta timp cât nu vom avea producție excedentară, astfel încât să dăm și la alții. Nu trebuie să uităm că suntem înconjurați de zone în care producția nu mai există.. Ar trebui să ne îngrijoreze pe toți situația în care ne aflăm, faptul că devenim necompetitivi din punct de vedere economic din cauza prețurilor la energie electrică. În timp ce vorbim acum, Germania are prețuri de sub 40% din prețul pe care îl avem noi și bulgarii, și așa a tot fost în ultimele săptămâni. Ce să mai vorbim de Franța. Asta ar trebui să ne preocupe, cum rezolvăm această problemă. Pentru că problema nu o rezolvăm dacă mai facem o linie electrică, ci punând în funcțiune capacități de producție în bandă”, a precizat directorul Transelectrica, George Vișan.
”Dacă nu bate vântul, nu ai energie!
Acesta a mai arătat că trebuie să se modernizeze hidrocentralele, astfel încât să poată produce, dintr-o capacitate instalată de 6.300 MW, măcar jumătate.
”Acum hidroenergia produce 972 MWh, iar eolianul, 31 MWh. Deci, dacă nu bate vântul în România, nu ai energie. Atâta timp cât investițiile se desfășoară cu sincope, cu opinteli, cred că trebuie să fim prudenți în ceea ce declarăm. Ne-am închis producția și ne lipsește și trebuie să punem în funcțiune capacități de producție pe care să se bazeze România, industria și economia, să nu stăm la bătaia vântului. Știm prea bine că vântul bate numai în Estul României și în Dobrogea. Vântul nu bate în restul României, nu este ca în Germania, să bată de la Nord la Sud. Până captăm noi energia eoliană din Marea Neagră o să ieșim cu toții la pensie, deci este o cale lungă”, a mai spus George Vișan, directorul Direcția Piețe de Energie Transelectrica.
De cealaltă parte, Adrian Câciu, fost ministru al Finanțelor și actual ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a recunoscut că am fost primii care am ridicat mâna ca să ne scoatem din funcțiune capacitățile energetice pe cărbune, când alții negociau să le mențină încă 20 de ani sau 15 ani, dar am uitat să punem și ceva în loc. ”Acum încercăm să punem o energie care nu este în bandă, o energie conjuncturală – energia regenerabilă și încercăm să o cârpim cu partea de stocare, ca să ne permită totuși să devină sustenabilă. Trebuie acum să ne adaptăm la situații pe care poate singuri ni le-am creat”, a afirmat ministrul Adrian Câciu.
Ma bucur ca oameni care siti ce spun au prins curaj sa spuna despre hainele cele noi ale imparatului (energia solara si eoliana) ca imparatul este dezbracat. Astept rezultatele alegerilor parlamentare si un guvern alcatuit din patrioti, care sa actioneze pentru implinirea intereselor Romaniei si poporului roman, si care in privinta energiei sa aplice planuri benefice pentru Romania, cum ar fi: redeschiderea termocentralelor pe carbune pana la finalizarea grupurilor 3 si 4 de la Cernavoda, renuntarea la proiectul-dezastru pentru Romania de la Doicesti (9 miliarde de dolari pentru doar 465 MW putere instalata + riscuri nucleare + dependenta de combustibil din import), finalizarea hidrocentralelor aflate in stadii avansate de constructie, folosirea gazului extras din Marea Neagra in folosul Romaniei si vinderea gazului catre consumatorii finali direct de catre Romgaz fara sa fie trecut prin bursa si prin intermediari care sa ii creasca pretul, adica asa cum face Hidroelectrica cu energia electrica. Asa sa ne ajute Dumnezeu!
am solicitat guvernului roman antiromanesc de 2 ani sa faca romgaz furnizor national nu numa 2 sate din gorj
Hub energetic cu energie regenerabila, inepuizabila, verde, fara amprenta de carbon si in Banda se realizeaza din cele peste 70.000.000 tone biomasa si deseuri menajere (biomasa organica si fosila). Productia de energie rezultata din70.000.000 tone cu tehnologie romaneasca, trece de 300.000.000 MWh. Romaniei ii este suficienta doar jumatate. Ne facem hub daca schimbam limbricii incompetenti?
Ciumpalacul Burduja sa-si de-a demisia de onoare, daca are asa ceva
Dacă nici directorul Transelectrica nu vede că a fost plan nu prostie e de rău.
Cu incapabili si incompetenti nu se poate face nimic, nu numai problema energiei.
Traiasca PNL!
Bravo baieti ,ati reusit!
asa se intampla cand incompetentii ajung la carme, nu asculta de specialisti!!
Bate vantu in toata Romania, vantul adevarului nu cel aclamat de slugile strainilor
De ce nu îl condamnati pe Ghinea pentru sabotarea economiei?
Burduja fa bah energie , ”progresistule”. Cap patrat.
Nici sa-ti montezi panouri sa produci nu esti lasat ca….. trebuie sa importam.
Sa vedeti ce de acte vor numai ptr a te lasa sa instalezi si plus ….”licitatie” de conectare la sist energetic. Sa montam panouri dar sa nu montam.
sa trecem pe hidrogen!
(sau pe antimaterie
ca e tot aia)
Transelectrica a fost una din societatile din energie,care a avut sarcina sa gandeasca inainte pentru cel putin 20-25 ani.Din pacate datorita OUGistilor 109,aceasta obligatie nu a mai fost dusa la indeplire.Ceea ce se intampla in prezent nu e de mirare.
Adevăr valabil încă din anii 2000. Cei care au încercat sa îl susțină au fost îndepărtați din funcțiile decizionale și înlocuiți cu oameni fără cea mai mica experienta profesionala în domeniul energetic care nu au făcut decât sa „implementeze” niște aberații venite de la BM sau UE, via partide.
Bai curajosilor si ala de la tras si cacaciu si burdi unde dracu’ ati fost pana acum,nu la guvernare,nu la negocieri.Toate jegurile si analfabetii functional s au trezit acum sa vorbeasca ca proasta in ……
Incompetentul S.Burduja, analfabet energetic, sa meargă sa studieze la o facultate de energetica din Romania. Acum sa-si de-a URGENT demisia de la Ministerul ENERGIE !!! SUCCES !
Sa mergem pe energia electrica obținută pe cursul apelor curgătoare fără lacuri dr acumulare fără nucleare,fotovoltaice,eoliene și alte prostii.Dumnezeu ne-a dat 15% din apele curgătoare al
Sa mergem pe energia electrica obținută pe cursul apelor curgătoare fără lacuri de acumulare fără nucleare,fotovoltaice,eoliene și alte prostii.Dumnezeu ne-a dat 15% din apele curgătoare ale Europei și cred ca e cel mai simplu mod de a obține energie verde utilizând turbine kinetostatice după o tehnologie canadiana.Nu afectează mediul este chiar prieten și cu peștii, fauna apelor curgătoare….