Cauta

Concurență neloială: UE supără din nou agricultorii

Organizațiile agricole din marile țări producătoare europene denunță proiectul de acord de liber schimb între UE și țările latino-americane

Organizațiile agricole din marile țări producătoare europene denunță proiectul de acord de liber schimb între UE și țările latino-americane(Mercosur). O criză similară izbucnise iarna trecută din cauza creșterii „solidare” a importurilor de cereale din Ucraina

În timp ce Mercosur ar exporta către UE în primul rând carne de vită, păsări de curte, porc, miere sau zahăr, îngrijorarea este mare în legătură cu condițiile de concurență neloiale, aceste produse neîndeplinind aceleași norme de mediu și sociale ca în Europa, ba chiar sanitare în cazul unor controale defectuoase, potrivit Le Figaro. Copa-Cogeca, organizația europeană a sindicatelor majoritare, a cerut UE să „revizuiască” Mercosur.

Franța

O mobilizare vastă este anunțată începând de luni, pe fondul unei crize generale a agriculturii.

„Un raport de audit al UE a scos la iveală deficiențe în Brazilia privind procedurile de control al respectării normelor sanitare”, subliniază Fédération Nationale Bovine.”În ciuda acestui lucru, Comisia Europeană continuă negocierile care vor favoriza accesul suplimentar a 99.000 de tone de carne de vită sud-americană”. Parisul încearcă să alieze alte state pentru a construi o minoritate de blocaj în cadrul UE.

Germania

Pentru Asociația agricultorilor germani (DBV), principalul sindicat, „este urgent să renegociem” acordul UE-Mercosur. Acesta „ar conduce la înlocuirea producției naționale cu importuri conform normelor din secolul trecut, în detrimentul consumatorilor, agricultorilor, animalelor, mediului și climei”, explică Joachim Rukwied, președintele DBV. „Agricultura din UE nu poate supraviețui decât dacă mecanismele compensează diferențele dintre normele internaționale și europene”.

Spania

În Spania, toate marile sindicate agricole și-au exprimat temerile, în special pentru creșterea animalelor. Acest acord este „depășit și incoerent”,  precizează organizația Asaja.

Italia

Marea organizație Coldiretti a scris premierului Giorgia Meloni pentru a exprima „profunda îngrijorare” cu privire la un acord care „ar avea efecte devastatoare asupra sectorului agroalimentar”.

„Considerăm că o colaborare strânsă cu alte state membre ale UE, cum ar fi Franța, care împărtășesc îngrijorările noastre, poate împiedica adoptarea acordului în forma sa actuală”.

Olanda

Principalul sindicat agricol LTO cere „să se oprească negocierile”. În Olanda, sectorul avicol și cel al zahărului ar fi amenințate, a declarat Klaas Johan Osinga, consilier în strategia politică a LTO.

Polonia

Ministerul Agriculturii a exprimat „rezerve serioase” față de un proiect care „poate aduce câteva beneficii pentru industrie, transportul maritim și anumite servicii, în detrimentul majorității segmentelor de producție agroalimentară”.

Una dintre principalele organizații agricole, NSZZ RI Solidarnosc, a cerut  guvernului Donald Tusk să meargă mai departe și să „blocheze” proiectul.

Ultimele stiri

  • Călătorul aerian = vaca de muls a companiilor low cost!
  • Inspector superior din cadrul ANAF, reținut de DNA. Procurorii îl acuză de trafic de influență
  • Update. PLAN ROȘU în județul Iași: un autocar și un camion, implicate într-un grav accident/17 persoane, transportate la spital – FOTO
  • Insomnia Nu Este Doar Despre Somn: Cauze Profunde și Soluții Naturale
  • Influencerul român, noul Dumnezeu cu ring light: fără creier, dar cu like-uri divine
  • Cum va fi vremea în iunie. Estimările meteorologilor pentru prima lună de vară/Ce vești vin de la ANM
  • Dragnea spune că Ponta „a fost păcălit” să candideze: „El a avut un singur rol: să ia cât mai multe voturi de la Crin”
  • Furtunile au făcut ravagii în mai multe zone din țară. Străzi inundate, grădini distruse de grindină – VIDEO
  • UPDATE: S-a aflat rezultatul votului! Stelian Bujduveanu, primarul general interimar al Capitalei – VIDEO
  • Breaking news… în jurul lumii: Decizii istorice, sancțiuni și revolte pe toate continentele
  • Exit mobile version