Agenția Internațională pentru Energie, vârful de lance al UE pentru implementarea tranziției verzi, a ajuns la o concluzie șoc. Regenerabilele nu pot susține consumul de energie fără centralele pe gaze, dat fiind volatilitatea surselor, precum și perioadele de producție extrem de redusă. Pentru că s-a bazat pe eolian și solar, Uniunea Europeană a ajuns să-și crească importurile de gaze, ca să producă energia lipsă din sistem. Mai mult, UE și-a majorat importurile de gaze pentru a le trimite în Ucraina, exporturile către această țară crescând de 12 ori.
În prima jumătate a anului 2025, consumul global de gaze naturale în Europa a crescut cu 6,5% față de anul precedent, susținut în principal de sectorul energiei electrice, pe fondul unei producții mai reduse de energie electrică din energie eoliană și hidroelectrică, se arată într-un raport al Agenției internaționale pentru Energie (IEA). Deși acest lucru nu ar trebui interpretat ca o tendință structurală, astfel de episoade evidențiază rolul cheie pe care centralele electrice pe gaze îl joacă adesea în asigurarea securității aprovizionării cu energie electrică pe piețele cu ponderi mai mari de surse regenerabile variabile, susține IEA. Nevoile mai mari de injecții de stocare în Europa au strâns, de asemenea, balanța globală a gazelor. Uniunea Europeană a încheiat sezonul de încălzire 2024/25 cu stocuri cu 42% (sau 25 miliarde mc) sub nivelul de anul precedent. În al doilea trimestru al anului 2025, injecțiile de stocare din UE au crescut cu 36% (sau aproape 7 miliarde mc) față de anul precedent, în timp ce exporturile de gaze prin conducte către Ucraina au crescut de peste douăsprezece ori, în principal pentru a susține reumplerea stocurilor. Ca urmare a injecțiilor de stocare mai puternice, a cererii interne mai mari și a importurilor mai mici de gaze prin conducte, importurile de GNL din Europa au crescut cu 25% (sau aproape 20 miliarde mc) față de anul precedent, atingând un maxim istoric de 92 miliarde mc în prima jumătate a anului 2025.
Prețurile au sărit în aer
Fundamentalele pieței mai restrictive au susținut prețuri mai mari la gaze pe piețele cheie de import, prețurile spot ale GNL din hub-urile europene și asiatice fiind în medie cu 40%, respectiv 28% peste nivelurile din prima jumătate a anului 2024. Piața a rămas tensionată în prima jumătate a anului 2025 din cauza unei combinații de exporturi mai mici de gaze naturale rusești către Uniunea Europeană, creștere mai lentă a producției de gaze naturale lichefiate (GNL) și nevoi mai mari de injecție de stocare în Europa. Între timp, tensiunile geopolitice au continuat să alimenteze volatilitatea prețurilor. Conflictul dintre Israel și Iran a fost o reamintire puternică a faptului că factorii geopolitici pot tensiona cu ușurință un echilibru global fragil al gazelor, arată IEA. Prețurile mai mari au afectat cererea de gaze pe piețele de import asiatice sensibile la prețuri. Astfel, cererea de gaze naturale din China a scăzut cu aproximativ 1% față de anul precedent, importurile de GNL ale țării scăzând cu peste 20%. În America de Nord, cererea de gaze naturale a crescut cu aproximativ 2,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșterea s-a concentrat în primul trimestru, când vremea mai rece a stimulat utilizarea gazelor în clădiri. După încetinirea din acest an, pe fondul creșterii prețurilor din cauza tensionării pieței, apar la orizont solduri mai relaxate, deși rămân incertitudini semnificative.
Din 2026, cerere record de gaze
Potrivit raportului IEA, după o încetinire în 2025, se așteaptă ca cererea globală de gaze naturale să crească în 2026, ajungând la un nivel record. Consumul de gaze din industrie și din sectorul energetic va contribui la aproximativ jumătate din cererea incrementală de gaze, în timp ce cererea de gaze pentru energie electrică va reprezenta 30% din creșterea cererii în 2026. Totodată, consumul de gaze în sectoarele rezidențial și comercial va crește cu aproximativ 1%, presupunând condiții meteorologice medii. ”Ultima noastră prognoză este supusă unor niveluri neobișnuit de ridicate de incertitudine cu privire la perspectivele macroeconomice globale și la mediul geopolitic volatil. AIE continuă să monitorizeze îndeaproape piețele de gaze și să colaboreze cu părțile interesate din întreaga lume pentru a sprijini securitatea aprovizionării”, a afirmat Keisuke Sadamori, directorul IEA pentru Piețe Energetice și Securitate.