AcasăEconomieConcluzia pe care a tras-o un patron român după ce a implementat...

Concluzia pe care a tras-o un patron român după ce a implementat săptămâna de lucru de patru zile

concedieriConcedieri pe bandă rulantă la marile companii ale lumii. Un alt gigant „scapă” de mii de angajați

În timp ce o săptămână de lucru de 4 zile s-a dovedit a fi un succes pentru unele companii, ar putea modelul scurtat să se transpună în toate industriile? Asta e întrebarea ce macină mediul de afaceri.

Un patron din România a dorit să afle răspunsul pe propria „piele”.

Angajaţii sunt mai productivi

O companie de proiectare din Bucureşti a introdus săptămâna de lucru de patru zile din septembrie anul trecut. Proprietarul, Virgil Profeanu, vede că angajaţii lui sunt mai productivi acum. Recunoaşte că fără tehnologie nu ajungea în acest punct, în special fără Inteligenţa Artificială.

Totuşi, economiştii avertizează, însă: programul scurt poate duce şi la faliment.

Se „măreşte” salariul

Fără o mărire propriu-zisă a salariului, practic leafa angajatului creşte, într-un orar cu doar patru zile pe săptămână la muncă.

Cinci zile de lucru pe săptămână înseamnă 260 de zile pe an. Cine are vinerea liberă, lucrează, însă, numai 208 zile şi poate spune că este plătit mai bine decât o persoană cu program normal.

De exemplu, un angajat cu salariu mediu de 3.000 de lei, care munceşte patru zile din şapte, iese cu 600 de lei în plus în fiecare lună. Împărţit la numărul de ore lucrate, rezultă un salariu orar mai mare, anunţă Antena 1.

Privind spre viitor, un sondaj recent comandat de campania „Săptămâna de patru zile” din Marea Britanie a constatat că 58% din public se aşteaptă ca săptămâna de lucru de patru zile să devină modul standard de lucru până în 2030.

author avatar
Andrei Ștefan
1.105 afisari

3 COMENTARII

  1. La romani cel mai bine ar prinde sapatamana de lucru de o zi, ca la preoti. S-ar discuta de fotbal, de locurile vizitate in wekend si uite asa productivitatea ar fi in mare crestere….la barfe. Mai, ati sarit de pe normal ??? Auzi a crescut productivitatea. Pai, in proiectare tragi trei linii in plus si gata productivitatea, dar daca faci caramizi, iar intr-un animit timp se pot face doar un numar oarecare deoarece asa e tehnplogia, cum mai rezolvi cu reducerea sapatamanii. ??

    • De unde stii tu cum e saptamana de lucru la preoti, esti unul dintre ei? Daca omul spune ca la firma lui a crescut productivitatea, cine esti tu sa-l contrazici? El se refera la sine, nu la alti patroni.

  2. „Pai, in proiectare tragi trei linii in plus si gata productivitatea”
    si uite asa multi idioti nostalgici in ca se mai intreaba bai cum a putut sa zica ca fabricile si uzinele erau niste fiare vechi iar comunismul sa cada?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger