AcasăEconomieConcluzia pe care a tras-o un patron român după ce a implementat...

Concluzia pe care a tras-o un patron român după ce a implementat săptămâna de lucru de patru zile

concedieriConcedieri pe bandă rulantă la marile companii ale lumii. Un alt gigant „scapă” de mii de angajați

În timp ce o săptămână de lucru de 4 zile s-a dovedit a fi un succes pentru unele companii, ar putea modelul scurtat să se transpună în toate industriile? Asta e întrebarea ce macină mediul de afaceri.

Un patron din România a dorit să afle răspunsul pe propria „piele”.

Angajaţii sunt mai productivi

O companie de proiectare din Bucureşti a introdus săptămâna de lucru de patru zile din septembrie anul trecut. Proprietarul, Virgil Profeanu, vede că angajaţii lui sunt mai productivi acum. Recunoaşte că fără tehnologie nu ajungea în acest punct, în special fără Inteligenţa Artificială.

Totuşi, economiştii avertizează, însă: programul scurt poate duce şi la faliment.

Se „măreşte” salariul

Fără o mărire propriu-zisă a salariului, practic leafa angajatului creşte, într-un orar cu doar patru zile pe săptămână la muncă.

Cinci zile de lucru pe săptămână înseamnă 260 de zile pe an. Cine are vinerea liberă, lucrează, însă, numai 208 zile şi poate spune că este plătit mai bine decât o persoană cu program normal.

De exemplu, un angajat cu salariu mediu de 3.000 de lei, care munceşte patru zile din şapte, iese cu 600 de lei în plus în fiecare lună. Împărţit la numărul de ore lucrate, rezultă un salariu orar mai mare, anunţă Antena 1.

Privind spre viitor, un sondaj recent comandat de campania „Săptămâna de patru zile” din Marea Britanie a constatat că 58% din public se aşteaptă ca săptămâna de lucru de patru zile să devină modul standard de lucru până în 2030.

author avatar
Andrei Ștefan