Cauta

Companiile occidentale s-au prins în capcană: riscul de a părăsi Rusia este mai mare decât de a rămâne

Guvernul rus schimbă în mod constant regulile pentru multinaționalele care doresc să plece din țară

Perspectiva de a pleca din Rusia devine tot mai dificilă pentru multe companii occidentale.

„Unele decid să rămână pentru că riscul de a pleca din Rusia, cel puțin în acest moment, este mai mare decât riscul de a rămâne”,  a declarat Nabi Abdullaev, partener la Control Risks și fost editor al Moscow Times.

Situația se datorează faptului că guvernul rus schimbă în mod constant regulile pentru companiile multinaționale care doresc să părăsească țara, ceea ce face ca procesul să fie deosebit de lung.

Companiile care optează pentru o abordare de tip “cut-and -run” riscă ca activele lor să fie preluate de stat și „riscă urmărirea penală a personalului rus”, a precizat Abdullaev pentru CNBC.

În iulie, operațiunile rusești ale Carlsberg și Danone au fost  confiscate de Vladimir Putin, cu cheile ambelor afaceri predate celor doi dintre cei mai apropiați aliați ai săi.

Piața rusă este una periculoasă pentru companiile occidentale, iar pe măsură ce fereastra de ieșire se micșorează, acestea riscă să fie prinse într-un foc încrucișat geopolitic.

Exproprierea Danone și Carlsberg a fost o mișcare semnificativă, deoarece a făcut ca acțiunile guvernului rus față de companiile rămase să fie imprevizibile, spune Maria Shagina, cercetător senior pentru sancțiuni economice la Institutul Internațional de Studii Strategice.

Printre întreprinderile și băncile care încă mai operează în Rusia se numără Unilever, Nestle, Philip Morris, PepsiCo, UniCredit și Raiffeisen.Cercetările sugerează că aproximativ 500 de firme occidentale rămân în țară.

Unele dintre acestea au promis că vor găsi cumpărători, vor pleca sau își vor reduce operațiunile. În timp ce rămân, trebuie să plătească, de asemenea, impozite guvernului rus. Pot continua să facă afaceri pentru că, în ciuda sancțiunilor, numeroase tranzacții și activități sunt încă autorizate.

În comparație, sancțiunile impuse Iranului și Coreei de Nord reprezintă un mediu mult mai sever în care companiile occidentale trebuie să opereze.

Între timp, mediul corporatist din Rusia se află în schimbare, la fel ca economia. Cota de piață a companiilor non-occidentale a crescut.

Totuși, „efectul combinat al sancțiunilor internaționale și al plecării a sute de companii occidentale va avea probabil efecte negative asupra productivității economice a Rusiei și ar face țara și mai dependentă de China”, susține Andrius Tursa, consilier pentru Europa Centrală și de Est la firma de consultanță în domeniul riscurilor Teneo.

Ultimele stiri

  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • Exit mobile version